10 ötlet az egészséges reggelihez

  • életmód
  • 2017.03.02
    20:22
  • filantropikum.com
A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Azonban az emberek zöme átugrik rajta, egyszerűen azért, mert nem szakít időt rá. Az alábbiakban 10 reggeli-tippet gyűjtöttünk össze számodra, amelyet rekord-idő alatt készíthetsz el, laktató, kevés kalóriát tartalmaz, de mégis kiváló energiabomba a nap hátralevő részére.

1. Lazacos szendvics – a kenyér jó szénhidrátforrás, és biztosítani fogja számodra az elegendő energiát kb. 5–6 órán keresztül. A lazac omega 3 zsírsavban gazdag, ami elengedhetetlen a szervezet harmonikus működéséhez.

2. Egy maréknyi zabpehelyre önts tejet (lehetőleg 2%-nál alacsonyabb zsírtartalmút), és a tetejére helyezz pár szem erdei gyümölcsöt, esetleg kavarj el benne egy teáskanálnyi mézet. A zabpehely cukortartalma viszonylag alacsony, így nem rúgja fel a vérben a cukorszintet. Ezért egészséges. Azonban nem árt vigyáznod a mézzel…

3. Sovány joghurt – lehetőleg ne legyen 2%-nál magasabb zsírtartalmú, viszont azokat is kerüld, amelyekben nulla a zsiradék. Ez utóbbiak ugyanis több cukrot tartalmaznak. A joghurtra vágj néhány kocka gyümölcsöt. Részesítsd előnyben a frisseket, nem pedig a konzerves vagy szárított változatokat.

4. Készíts szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből. Egy szeletre vágj paradicsomkarikákat, kevés olívaolajon megpárolt gombát, és egy szelet sovány sonkát.

5. Frissen csavart ital és vastartalmú gabonafélék – könnyen készíthetsz magadnak otthon gyümölcs- vagy zöldséglevet, csak be kell szerezned egy csavarót. Az így nyert ital 100%-ban természetes lesz, adalékok nélkül, sőt még olcsóbb, mint a boltban kapható változtat. A gabonafélékre pedig érdemes odafigyelned. Olyant válassz, amely vasat és vitaminokat tartalmaz. Egy ilyen reggeli segít a vérszegénység elkerülésében.

6. Smoothiek – finom, könnyen elkészíthető, pépes reggeli. Csupán néhány gyümölcsre és tejre van szükséged. Tégy mindent a turmixgépbe, és máris élvezheted az ízeket. Az erdei gyümölccsel, banánnal, almával elkészített variáns antioxidánsokban gazdag, és erősíti az immunrendszert.

7. Amennyiben tojásrántottát készítesz, ne tedd bele az egész tojást! Holott annak semmilyen káros hatása sem ismert a szervezetre nézve, tudnod kell, hogy a tojássárga valóságos koleszterinbomba! Verj fel két tojásfehérjét, adj hozzá sovány tejet, majd süsd készre egy olyan serpenyőben, ami nem igényel olajat. Tálaláskor fogyaszd egy szelet pirított kenyérrel.

8. Főzz tojást reggelire, már ha szereted, de nem nagyon keményre! A kb. félhíg tojást egy szelet pirított teljes kiőrlésű kenyérrel fogyaszd, egy fél grépfrút társaságában.

9. Helyettesítsd a reggeli feketekávét egy csésze zöld teával. Ez utóbbi ugyanis híres a magas antioxidánstartalmáról, továbbá védi a szervezetet a megöregedéstől, és támogatja az immunrendszert. Fogyassz utána 150 gramm sovány joghurtot.

10. Friss salátával is indíthatod a napod, ami elegendő energiát biztosít számodra az elkövetkező néhány órában. Vágj kockára néhány gyümölcsöt, nem többet 150–200 grammnál. A vitaminkavalkád pedig gondoskodik az egészségedről!

Forrás: filantropikum.com