Kertészkedés kezdőknek – egy gyors útmutató

  • életmód
  • 2017.03.01
    18:37
  • gardena.com
Mindenki egy gyönyörű, buja zöld kertről álmodik. Aztán jön a realitás, az idő- és pénzhiány és az álom elillan. És lehet, hogy nincs is olyan érzéke a kerthez, mint ahogy gondolta.

Elárulunk Önöknek nyolc tippet, amelyek ismeretében a kezdők, az újonc kertészek is sikereket érhetnek el:

1. Milyen kertet szeretne? Játszóteret a gyerekeknek? Konyhakertet? Virágtengert?

Nehéz minden kívánságot összeegyeztetni. Így a kezdőknek érdemes visszafogniuk magukat. Egy ideig eltart, amíg kialakítja saját Édenkertjét. Mielőtt elkezdi a munkát, gondolja át, milyen funkciókat szeretne kertjébe – helyet ülőalkalmatosságoknak, játszóterület, virágágyások.

2. Kezdje lassan…

Ha egy kertes ház, egy kerttel rendelkező apartman, vagy egy ültetvény új tulajdonosa, az a legjobb megoldás, ha az első szezonban csak megfigyeli a kertet. Előfordulhat, hogy a talaj felszíne alatt az előző tulajdonos gyönyörű növényeit fedezi fel. Számos évelő növény létezik, és előfordulhat, hogy virágzásuk során fedezi fel a meglévő kincset. Az is lehet, hogy más területeket fel kell ásni ahhoz, hogy újra pompázni tudjon.

3. Mennyi munkát tud egyedül elvégezni?

Ebben az esetben az idő, a szaktudás és a pénz egyensúlyát kell megtalálni. Számos hobbikertész számára kihívás, hogy minden kerti munkát a két kezével végezzen el. Mások pedig professzionális kertészeket, vagy kertépítőket bíznak meg a munkával. De ritkán marad egyedül a munkával. A szomszéd mindig szívesen ad tanácsot…

4. Milyen a klímája kertjének?

Egy országon belül is előfordulhat, hogy több, különböző klímájú zóna található. A legegyszerűbb, ha egy helyi kertészetnél, vagy kerti centrumban kér tanácsot. Ők mindent tudnak a helyi vegetációról, klímáról és a talajszerkezetről. Ha meggondolatlanul vásárol növényeket anélkül, hogy ellenőrizné, hogy megél-e az Ön kertjében, az drága tapasztalat lesz.

5. Magasság, virágzás ideje és szín

Három egyszerű dolgot kell észben tartani virágágyás beültetésekor: a növény magasságát, a virágzás idejét és a virág színét. Bizonyosodjon meg róla, hogy olyan példányokat választ, amelyek virágzási ideje egymás után következnek, hogy egész szezonban virágozzon valami az ágyásban. A színeket is úgy kombinálja, hogy passzoljanak egymáshoz. Nagyon fontos, hogy alacsony növény elé ne ültessen magasat, mert kitakarja a mögötte lévőket.

6. A minőség kifizetődő

Természetesen az áruházakban talál olcsó szerszámokat, és leértékelt növényeket. De a növények nem sokáig élnek meg rossz minőségű földben. A szerszámoknak pedig egy szezonnál többet is ki kell bírniuk. Vásároljon minőségi szerszámokat és alapanyagokat! Vásároljon inkább kevesebb, de drágább dolgot, amelyeket hosszabb ideig tud majd használni.

7. Osztozkodjon a barátokkal és a szomszéddal

A környéken nem minden családnak van szüksége fűnyíróra, vagy gyepszellőztetőre. Kérje kölcsön a fűnyírót a szomszédtól, vagy osztozzanak a költségeken, és vásároljanak közösen, ha nagyobb beruházásra van szükség (és inkább a jobb minőségű terméket vásárolják meg!) Dugványokat, virághagymákat is megoszthat szomszédjaival, vagy barátaival. Tippeket, tanácsokat is adhatnak egymásnak, de akkor is jól jön a segítség, ha valami nehéz tárgyat kell felemelni. A kerti-partira ne felejtse el köszönetképpen a szomszédokat sem meghívni!

8. Kezdő kertészek hasznos eszközei

• Egy lapát az ültetéshez
• Egy gereblye
• Egy fűnyíró
• Metszőollók
• Ágvágó ollók
• Tömlő és esőztetők

Forrás: gardena.com