Ételek, melyek miatt gyorsabban öregszünk

  • életmód
  • 2017.09.17
    18:18
  • hazipatika.com
Az öregedés (sajnos) megállíthatatlan folyamat, ám nagyon sok tényezőtől függ. Ezek egy részét, például a genetikai örökségünket, nem tudjuk befolyásolni. Azonban az életmódunkon nagyon sokat tudunk javítani, így az öregedést is lassíthatjuk, például azzal, ha elhagyunk bizonyos ételeket.

Amikor cukros ételeket fogyasztunk, akkor az ezekben található cukor egy részét energiaként felhasználják a sejtjeink, a felesleg azonban fehérjékkel keveredve olyan melléktermékeket hozhat létre, mely felgyorsítja az öregedés folyamatát. Ezt elsősorban a bőrben lévő kollagén roncsolásával teszi. A kollagénnek köszönhetően marad feszes és fiatalos az arcunk.

Az alkohol tönkreteszi a májunkat, így az egyre kevésbé tudja ellátni a méregtelenítő feladatát. Ha pedig a májunk rosszul működik, akkor az a bőrünkön is meglátszódik, a felgyülemlő méreganyagok miatt ugyanis számos probléma jelentkezhet, a pattanásoktól a ráncosodásig. A májfoltok azonban nem a májkárosodással és az alkohollal vannak összefüggésben. Az alkoholfogyasztás emellett a rosaceások állapotán is jelentősen ronthat.

Az alkohol, különösen a bor káros hatása a fogakon is meglátszódhat, egyrészt azért, mert elszínezheti a fogakat, másrészt pedig a benne lévő savak felgyorsítják a fogzománc erózióját. A rossz, sárgás fogak pedig szintén öregítenek!

A sós ételek miatt könnyen felgyűlhet a szervezetünkben a folyadék, és emiatt könnyen felpüffedhet az arcunk, a kezünk. A táskás szemek mindenképpen öregítenek. A só rengeteg félkész ételben, ételízesítőben, mártásokban is megtalálható. A só mellett a feldolgozott húsokban, kolbász- és felvágottfélékben a szulfitok is öregítő hatásúak, ezek ugyanis gyulladásokat okozhatnak a szervezetünkben, ez pedig felgyorsítja a bőr ráncosodását.

A fűszeres ételek miatt fellángolhat a rosacea, de egyes szakértők szerint a menopauza idején lévő nőknek minél kevesebbet kellene ezekből fogyasztani, ugyanis ilyenkor még érzékenyebb lehet ezekre a szervezet. A fűszeres ételek kitágítják a vérereket, ennek következtében a bőrünk foltosnak, vörös árnyalatúnak és kevésbé feszesnek tűnhet. A fűszeres ételek gyakori fogyasztása az erek tartós károsodását is okozhatja.

Bár a limonádé nagyon kellemes frissítő lehet egy nyári napon, de a külsőnknek sajnos egyáltalán nem tesz jót. A cukor káros hatásairól már szóltunk, a citromlé a savasságával pedig tönkreteheti a fogainkat. Hasonló hatással lehetnek a szervezetünkre az energia- és izotóniás sportitalok is.

A transzzsírsavak a testünk minden sejtjének rosszat tesznek, és ez alól a bőrünk sejtjei sem számítanak kivételnek. A transzzsírsavak ugyanis fokozzák a gyulladást, tönkretehetik a kollagént, és sokkal érzékenyebbé tehetik a bőrünket az UV-sugárzásra. A napfény felelős az öregedési folyamatok nagy részéért, ezért a transzzsírsavak kétszeresen is felgyorsíthatják a kedvezőtlen folyamatokat.

Forrás: hazipatika.com