Az igazi zsírégetés: kardioedzés ABC

  • mozdulj!
  • 2017.02.27
    19:42
  • noiportal.hu
Manapság egyre több edzésfajta közül választhatunk, nem is csoda, hogy néha nehéznek tűnik a nekünk való edzés kiválasztása. A fogyás, zsírégetés egyik legjobb módja a kardioedzés, de ezt sem érdemes, sőt nem is szabad elkezdeni csak úgy, átgondolatlanul.

Sokan mennek el fellelkesedve a legközelebbi fitneszterembe, hogy most aztán megváltoztatják életüket, lefogynak, megerősödnek, sportolóhoz illő állóképességet építenek, és megszabadulnak testük felesleges zsírszázalékától.

A kardioedzést viszont épp úgy meg kell tervezni, mint egy erősítő edzést, hiszen nem elég csak felpattanni az éppen szabadon maradt gépre, mert egy idő után vagy a túlterheltség, vagy az eredménytelenség veszi el kedvünket. És akkor még nem is beszéltünk a sérülésveszélyről!

Miért is válasszunk kardioedzést?

A nevéből is kitalálhatjuk, hogy ezek az edzések megemelik pulzusszámunkat, és így edzik a keringést is. Fontos azonban tudni, hogy a kardioedzés lényege, hogy a pulzus végig az úgynevezett zsírégető tartományban maradjon, ahol még tudsz beszélgetni. Ilyenkor a szervezet valóban zsírtartalékait éli fel, és kíméletes hatást gyakorol a szervezetre.

Ha betartod ezt az egyszerű szabályt, ezeket érheted el vele:
• Kalóriákat használsz fel, és fogysz
• Erősíted és edzed keringésed és szívedet
• Emeli a tüdőkapacitásodat
• Csökkenti a koleszterinszintet, és a magas vérnyomás és cukorbetegség esélyét
• Jobban érzed magad tőle
• Segít az alvászavarok leküzdésében
• Csökkenti a stresszt

Kezdd el!

Először is válaszd ki, milyen kardiomozgást akarsz végezni. Több lehetőséged is van! Ha szabad levegőre vágysz, kocogj, biciklizz vagy választhatod a nordic walkingot, de az egyszerű gyors gyaloglás is megteszi.

Ha az edzőtermet választod, akkor ott van a bicikli, a futópad, az ellipszistréner, lépcsőzőgép, vagy a legújabb őrület, a Cardio Wawe. Ezek egy részét akár otthonra is megveheted! A lényeg, hogy élvezd a mozgást, hiszen ha nem élvezed, úgysem fogod hosszú ideig csinálni! Márpedig igazán akkor lesz értelme a dolognak, ha legalább heti 3-szor csinálod. De persze váltogathatod is a mozgásformákat – ez csak növeli a hatást!

Meddig?

Ez természetesen attól is függ, hogy milyen az állóképességed, de ha nulláról kezded, akkor sincs baj! Kezdd néhány perccel, és fokozatosan növeld az adagot.

A lényeg a kardioedzésben nem az intenzitás, hanem az időtartam – a cél az alkalmankénti min. 40 perc. Próbáld erre időt szakítani – a legjobb módszer, ha fix időpontokat tűzöl ki magadnak, és ehhez igazítod a többi programodat!

Természetesen itt sem jó a túlzás – nem kell órákon át edzened, ezzel nem érsz el jobb eredményt, csak sérüléseket és túledzettséget! A pihenőnap pedig éppen olyan fontos, mint az edzés!

Ahhoz, hogy fenntartsd jelenlegi edzettségi szintedet 2-4 napot eddz egy héten. Ha fogyni szeretnél, legalább 4 napot iktass be.

Intenzitás

Hogy milyen intenzíven kell dolgoznod? A beszélgetős teszt jó mutató – ha még tudsz beszélni közben, zsírégető tartományban van a pulzusod. Ha már nem, akkor állóképességet növelsz. Persze ez sem baj! Ahogy egyre edzettebbé válsz, ez a tartomány is változik majd! Minél intenzívebben dolgozol, annál több kalóriát égetsz. Ám vedd figyelembe, hogy a zsírégetés csak kb. 20 perc után kezdődik. És vajon tudsz sprintelni 20 percen túl?

A lényeg

Egy a lényeg: ha eddig nem mozogtál, akkor éppen itt az ideje, hogy belekezdj! Nem baj, ha kicsiben, nem baj, ha lassan, de ahogy rákapsz az ízére, megszereted, és hiányozni fog, ha kimarad!

Forrás: noiportal.hu