Milyen betegségre jó a nyirokmasszázs?

  • egészség
  • 2017.02.25
    18:36
  • hazipatika.com
Kellemetlen, fájdalmas szövődményei lehetnek a végtagokon kialakuló nyiroködémának, amelynek összetett kezelésében az egyik legfontosabb módszert egy speciális masszázstípus jelenti.

A nyiroködéma (lymphoedema) nem más, mint egy nyirokkeringési zavar révén kialakuló vizenyős duzzanat, ami mindig egy-egy végtagon jelenik meg. A probléma előfordulása Magyarországon igen gyakori, a merészebb becslések a 30 százalékos arányt sem tekintik lehetetlennek a lakosság körében. Többségében nőknél fordul elő a nem kívánt elváltozás.

Veszélyes szövődmények

A gondokat tehát a nyirokkeringés bizonyos mértékű alulműködése okozza, amelynek veleszületett rendellenességek és valamilyen más betegség következtében kialakuló zavarok egyaránt állhatnak a hátterében. Utóbbiak között egyes érrendszeri betegségek, fertőzések, így például orbánc, kopásos ízületi betegségek és balesetek is említhetők.

A nyirokerekre, nyirokcsomókra átterjedő daganatok ugyancsak felelőssé tehetők az ödéma megjelenéséért, valamint gyakran jelentkezik a probléma melldaganatok kezelése után, amikor a műtét során eltávolított vagy sugárkezeléssel károsított nyirokcsomók miatt válik gátolttá a nyirokkeringés.

Megfelelő kezelés nélkül a nyiroködéma súlyos szövődményekkel járhat. A bőrön trófikus zavarok, ekcémás és gyulladásos tünetek jelenhetnek meg, a bőrön át meginduló nyirokfolyás pedig fekélyesedést eredményezhet. Fontos megemlíteni, hogy az érintett végtag hajlamosabbá válik a fertőzésekre, ezért még az apró sérülésektől is óvni kell.

Évtizedek óta alkalmazzák a nyirokmasszázst

A nyiroködéma nem gyógyítható, a kezelése az állapotromlást és a szövődményeket hivatott megelőzni. Ennek érdekében otthon is alkalmazható kompressziós kötés vagy harisnya, valamint keringésjavító torna. A terápia korai, intenzív, kórházban végzett szakaszában gépi kompresszióval is elősegítik a végtagban megrekedt vizenyő csillapodását.

A komplex kezelés részeként szintén alkalmas a nyiroködéma csökkentésére a nyirokmasszázs. Ezt a speciális technikát a dán dr. Emil Vodder fejlesztette ki a múlt század 30-as éveiben. A kötőszövetre gyakorolt fogásokkal elterelik a folyadékot a károsodott területről az ép nyirokkeringési rendszerű oldal felé. A nyirokmasszázs gyengéd, körkörös, nyomó-simító mozdulatokat használ, megszüntetve ezáltal a nyirokpangást.

Forrás: hazipatika.com