Frissítsd fel magad hűsítő vízi sportokkal!

  • mozdulj!
  • 2017.08.06
    18:12
  • noklapja.nlcafe.hu
Ha még a kánikulában sem mondanál le a rendszeres mozgásról, próbáld ki valamelyik vízi sportot! Segítünk eldönteni, melyik illik hozzád a legjobban.

SZÖRFÖZÉS

A széllovaglás közben közvetlen kapcsolatba kerülsz az elemekkel: a szél a „kezedben”, a vízen úszol, és a nap süti a tested. Megtanulod tisztelni a természet erejét, ami bátrabbá tesz. Gyenge szélben is bóklászhatsz a vízen, erősebb szélben viszont már több lesz az adrenalin, és gyorsabb a száguldás. A szörfözés nem kardiojellegű mozgás, inkább statikus izommunka, főleg a hát-, a váll- és a karizmok erősödnek. „Egyik nagy előnye, hogy miközben űzzük, nem vesszük ész-re, hogy fárasztó, élvezzük minden percét, és csak a nap végén érezzük az izomlázat” – mondja Takács Máté, a Windsurfing.hu tulajdonosa. Ez a sport bárkinek ajánlható, de a kissé túlsúlyos széllovagok azért legyenek türelmesebbek az elején.

TIPP: A legelső lépéseket célszerű szörfiskolában megtenni, de hasznos lehet egy hozzáértő ismerős is, aki el-magyarázza a működési elvet. Az elmélet megértése nélkül ugyanis jóval nehezebb elindulni, viszont egy-két óra közös gyakorlás után már magadtól is fejlődhetsz.

Mennyibe kerül? Egy alapfelszerelés kompletten, újonnan nagyjából 350 000 Ft-tól kezdődik, de a szörfiskolákba felszerelés nélkül is jelentkezhetsz. (Egy kétórás „kedvcsináló” tanfolyam 7500 Ft.) Később pedig bérelheted is az eszközöket egy órára 2000–3000 Ft-ért, de minél több időre kéred, annál olcsóbb.

WAKEBOARD

Egyszerű, könnyen megtanulható, míg a vízisízők évekig gyakorolják a szaltót, wakeboardon bárkiből egy nyári szezon alatt lehet vízi akrobata. Hűsítő nyári sport, aktív kikapcsolódás, a munka előtti vagy utáni egy-két óra játékos izommunka stresszoldó hatású. Egy multicég öltönyös dolgozói például ebéd-szünetben rendszeresen átszaladnak csúszkálni a közeli pályára… „A wakeboard egyik előnye, hogy nem kell hozzá erőlködni, ugyanis ez a sport nem a tehetségről szól, hanem a kilométerről. Aki sokat csúszik, biztos, hogy ügyesebb, mint aki kevesebbet – mondja Mácsai Tibor, a Leveleki Vízisí Centrum vezetője. – Nevetve, játékosan tanít meg az alapokra, ezek ismeretében már lehet vagánykodni.”

TIPP: Az úgynevezett kábeles pálya ár/érték/km arányban sokkal olcsóbb, mint a motorcsónakos vízisízés, wakeboardozás. Mindenhol van tanulóidő és oktatás, ami olcsóbb, mint az átlagos tarifa, és adnak felszerelést is. Mentőmellény szigorúan kötelező!

Mennyibe kerül? Az átlagos tanulóóra ára 2500–3500 Ft.

ÚSZÁS

Az összes izmot megmozgatja, mégsem terheli az ízületeket, ezért mindenkinek ajánlható, kortól, nemtől és edzettségi állapottól függetlenül. (Csak annak kell lemondania róla, akinek olyan bőrbetegsége van, amellyel kerülnie kell a klóros vizet.) Az úszással remekül növelhető az erő és az állóképesség. „Nagy terhelést ró a légzőrendszerre, ezáltal azt is fejleszti. Kitartásra ösztönöz és magabiztossá tesz” – vallja Nemesvári Edit úszásoktató.

TIPP: Sokan azt hiszik, hogy tudnak úszni, pedig az még kevés, hogy kiemelik a fejüket a vízből, és úgy haladnak, ráadásul az így végzett mozgás többet árt, mint használ, mert megterheli a nyakat. Egy oktató segíthet abban, hogy az edzés hatékony legyen, és több úszásnem meg-tanulása sokkal változatosabb edzést/időtöltést eredményez. A legfontosabb a rendszeresség, a havonta egyszer megtett két kilométer nem sokat ér.

Mennyibe kerül? Úszódressz: 3000–12 000 Ft, úszószemüveg: 1000–6000 Ft, úszósapka: 1000–5000 Ft, uszodabelépő: 1400–2500 Ft, oktatás: 1500–5000 Ft/óra.

BÚVÁRKODÁS

Két fő ága van: a szabadtüdős merülés (ami-kor a víz felszínén maszkkal és légzőcsővel úszkálsz), illetve az úgynevezett készülékes, amelynek során megtapasztalhatod a tökéletes súlytalanság élményét. A búvárkodás jót tesz a tüdőnek. Lent még a láncdohányosok is csak életet adó sűrített levegőt szívnak, szabadtüdős merülésnél pedig – a különböző légzéstechnikák elsajátításával – egyre tovább bírod majd a víz alatt egy levegővétellel. A búvárkodás társas tevékenység: egyedül merülni szigorúan tilos! „Megtanulunk figyelni egymásra, a víz alatt nincsenek felszínes emberi kapcsolatok – vallja György István a Magyar Búvár Szakszövetségtől. – Lent rádöbbenhetünk arra, amit a szárazföldön hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ugyanolyan élőlények vagyunk, mint a körülöttünk úszkáló halak. A bolygó mindannyiunké, kötelességünk tenni érte, hogy sokáig így is maradjon.” Nyolcéves kortól már ki lehet próbálni a búvárkodást – hacsak nem tiltja az orvos –, a víz alatti világ mindenki számára tartogat izgalmas újdonságokat.

TIPP: Először uszodai körülmények között vagy sekélyebb vízben, sportoktatói képesítéssel rendelkező búvárral ajánlott kipróbálni a merülést.

Mennyibe kerül? Az úgynevezett „intro” merülés, a félórás ízelítő általában 12 000–15 000 Ft, a teljes tanfolyam 70 000–90 000 Ft.

EVEZÉS

A kajakozás-kenuzás az egyik legjobb, szabadtéren végezhető rekreációs foglalkozás. Kiválóan fejleszti az egyensúlyt, a ritmusérzéket és a mozgáskoordinációt, valamint a szociális-kommunikációs képességeket, hiszen a többszemélyes hajókban együtt kell működni a csoporttal, és be kell tartani a szabályokat. A rendszeres evezés erősít, jót tesz az állóképességnek, és azzal, hogy a hajót folyamatosan egyensúlyban kell tartani, javul a koncentráció. A csónakban megismered a természet értékeit is, fontos lesz a víz tisztasága. „Evezés közben teljesen kizárjuk magunkból a problémákat és a világot. Euforikus állapotban sodródunk, és ez az érzés olyan tökéletes, hogy azt akarjuk, örökké tartson” – idézi fel a többször megélt flow-élményét Szabó Attila ötszörös kenuvilágbajnok.

TIPP: Az alapokat érdemes edzőtől megtanulni. Ha tudsz úszni, és nem rettentenek el a természet kihívásai (pl. váratlan szél, vihar, jégeső), látogass el a legközelebbi egyesületbe, vízitelepre.

Mennyibe kerül? A tagdíjak vidéken 4000 és 8000 Ft között, a városokban 6000 és 10 000 Ft között vannak.

AQUAFITNESZ

A víz fantasztikus közeg: erősít, fogyaszt, az anyagcsere-folyamatot aktiválja, edzi az ereket, fokozza a vesetevékenységet, előmozdítja a nyirokkeringést, hidratálja a bőrt, fejleszti az egyensúlyérzéket. A felhajtóerőnek tehermentesítő hatása van, ami kíméli az ízületeket, segíti a fizikai és a pszichés ellazulást. A vízitorna tökéletes mozgásforma az idősebbeknek, túlsúlyosoknak, asztmásoknak, kismamáknak, és azoknak, akik gerinc- vagy visszér problémákkal küzdenek, de térdműtét után is jót tesz. Viszont megfázás, láz, nyílt seb, bőrbetegség, veseelégtelenség, klórérzékenység esetén nem ajánlott, a magas vérnyomásúak, szívbetegek pedig ne tornázzanak harminc foknál melegebb vízben. A spinning vízi megfelelője a hidrobike, a stepaerobiké az aquastep. Melegebb vízben végezhetők egyes jóga- és pilatesgyakorlatok is. „A nevetés garantált, vagy azért, mert nem sikerül a gyakorlatokat elsőre elvégezni, vagy pont azért, mert elsőre sikerül” – tapasztalta Pál Szandra oktató.

TIPP: Érdemes kipróbálni mind a sekély, mind a mély vízi aquafitneszt, más jellegű élményt nyújtanak. Az edzések általában 45–60 percesek. Úszástudás sem szükséges, a mély vízi edzéseken a résztvevők polifoam övet viselnek.

Mennyibe kerül? Egy alkalom ára 1000 Ft-tól kezdődik. Van olyan helyszín, ahol külön kell uszodabelépőt is fizetni.

VITORLÁZÁS

Felelősségteljes gondolkodásra és a társakkal való kreatív együttműködésre nevel. Egy hajón a maga területén mindenkinek önállóan kell döntenie, és a társaival együtt határozottan cselekednie. Az együttműködésre való képesség a hétköznapi életben és a munkahelyen is kamatoztatható. A vitorlázással együtt jár a kellemes és egészséges környezet, távol a szennyezett levegőjű városoktól, ami önmagában segíti a szervezet regenerálódását, pihenését.

„Minél hosszabb időt tölt valaki egy hajón, annál inkább megszabadul az urbanizációs ártalmaktól. Helyükre kerülnek az értékes dolgok és elveszítik látszólagos jelentőségüket az értéktelenek” – mondja Ruják István a Magyar Vitorlás Szövetségtől.

TIPP: Már több Balaton-parti strandon (például Balatonföldváron) bérelhetsz olyan kis vitorlást, amelyhez nem szükséges jogosítvány, és a kölcsönzők szívesen megmutatják az alapfogásokat.

Mennyibe kerül? A kölcsönzés díja 3000 Ft/órától indul. Ha komolyabb céljaid vannak a vitorlázással, már 100 000–200 000 Ft-ért hozzájuthatsz olyan kisebb, használt hajóhoz, amelyet a kocsi tetején is lehet szállítani.

Forrás: noklapja.nlcafe.hu