Mire jó a kökény?

  • egészség
  • 2017.07.30
    08:32
  • eletunk.com
Októberben kezdenek bebékülni a kökény bogyói, így az őszi időszak egyik méltatlanul elfeledett és alig ismert növénye. Tövises cserjén nőtt gyógynövény. Apró, kék csonthéjas gyümölcsről van szó, ami kinézetét illetően talán az áfonyára hasonlít a leginkább.

Vadon terem már szeptembertől, de akkor még nagyon fanyar ízű szemeket gyűjthetünk be. Akkor válik igazán éretté és veszíti el ezt a savanykás ízét, amikor megpuhulnak a szemek és már megcsípte a dér. A vadgyümölcsnek nem csak a termése, vagyis maga a gyümölcse fogyasztható, hanem a levele, virága, gyökere, kérge is felhasználható, főleg gyógyászati célra. De a lényeg azért mégis a bogyó. Hiába fanyar, érdemes nyersen fogyasztani, hiszen ebben a formában tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Persze teát is lehet belőle főzni, lekvárt, vagy pálinkát, mint mindes más gyümölcsből.

Aki fogyókúrázik, nagy hasznát veheti ennek a termésnek, mivel a kökény húsa zsírcsökkentő hatással bír, szabályozza az anyagcserét. A virágából készített tea csökkenti az étvágyat. Egyéb hasi megbetegedésekre is jó: emésztési zavarok, bélhurut, és hasmenéskor érdemes a főzetét fogyasztani, hogy gyógyító hatását kifejtve hozza rendbe a problémát. Nem csak a fogyókúrázóknak jöhet jól, hogy méregtelenítő hatással bír, valamint a vesét is tisztítja. Fogyasszák bátran a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. Épp úgy, mint a rákos betegek, hiszen a benne található flavonid bizonyítottan hatásosak az ilyen jellegű betegségek kezelésében.

Mindenki erős immunrendszert, állóképességet szeretne, igaz? Ezekben segítségünkre lehet a kökény! Gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a szájüreg, garat tájékán, ha a gyümölcs levét, vagy a belőle készült teát fogyasztjuk, vagy azzal gargalizálunk. Ehhez néhány levelét fél liter forró vízben forrázzuk le, majd szűrjük le, és úgy fogyasszuk. Torokfájás elmulasztásához is kiváló. Szóval, ha bárhol találkozunk ezzel a 2-3 méter magasra növő cserjével, bátran gyűjtsük be bármelyik részét, ilyenkor ősszel, a megfázások idején mindig jól jön a vitamin és a természetes gyógyír.

Forrás: eletunk.com