Az elmúlt évtizedben számos tanulmányt tettek közé a gránátalma antioxidáns, antikarciogén és gyulladásgátló tulajdonságával kapcsolatban, elsősorban a rákmegelőzéssel, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel, a fogászati problémákkal, a merevedési zavarokkal, a bakteriális fertőzésekkel, az antibiotikum rezisztenciával és az uv-sugárzás okozta bőrkárosodással kapcsolatban.
A gránátalma egyéb lehetséges felhasználási területei a gyermekkori agyi ischémia, a férfi meddőség, az Alzheimer-kór, az arthritis és az elhízás.
A gránátalma pozitív hatású összetevői a magokban, a gyümölcslében, a héjban, a levelekben, a virágban, a fa kérgében és gyökereiben találhatók. Ezek mindegyike a növény szerves részét alkotja és figyelemreméltó farmakológiai aktivitással rendelkezik.
A gránátalma gyümölcsleve antioxidáns hatással bír, a gyümölcslé, a héj és az olaj pedig gyenge ösztrogén hatást fejtenek ki, mely segíthet a változókori tünetek enyhítésében. A gyümölcsléről, a héjról és az olajról kimutatták, hogy rákellenes hatást fejtenek ki, beleértve a tumorsejtek szaporodásának megakadályozását, terjedését és angiogenezisét.
A gránátalma gyümölcse százával tartalmaz fitokemikáliákat, antioxidáns hatását pedig elsősorban az ellagsavnak (a gránátalma legfontosabb polifenoljának) tulajdonítják, mely az ellagitanninokból származik.
A gránátalma tannin alapú komplex oligomereket is tartalmaz, melyek a punicalaginokból és a punicalinból jönnek létre, mint az a tannin alapú komplex olimoer, ami még több antioxidáns erőt ad a gyümölcslének.
A gránátalmalé antocianinokat, glükózt, aszkorbinsavat, ellagsavat, galluszsavat, kávésavat, katekint, epigallokatechin-gallátot (EGCG), kvercetint, rutént, ásványi anyagokat, főleg vasat és aminosavakat is hordoz magában.
A punicin sav egy omega-5 hosszúláncú, többszörösen telített zsírsav, amit a gránátalma magolaja tartalmaz. Számos hosszúláncú zsírsavnak mutatták ki rákmegelőző hatását. Vizsgálták a punicin sav hatását az ösztrogénre érzéketlen mellrák sejtvonal (MDA-MB-231) és az ösztrogénre érzékeny sejtvonal (MDA-ERalfa7) növekedésére. Ezeket a sejtvonalakat 40 mikromól punicin savval kezelték és azt tapasztalták, hogy a kezeletlen sejtekhez képest 96%-ban tudta megakadályozni a sejtek szaporodását.
A gránátalma leve a szív- és érrendszer számára is tartogat előnyöket.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri károsodások esélyét a magas kockázatú betegeknél, elsősorban a vérlemezkékre kifejtett hatásukkal. Vizsgálták a gránátalmából készült, főként hidrolizált tanninokat, pl. ellagitanninokat tartalmazó termékek trombocitagátló hatását. Az eredmények azt sejtetik, hogy a gránátalma szív- és érrendszerre gyakorolt hatásai összefügghetnek a polifenolok vérlemezke-gátló képességével.
A gránátalmalé és a gránátalma kivonatai hasonló hatást fejtenek ki normál fogyasztás mellett.
Forrás: napidoktor.hu