Mire jó a spinning?

  • mozdulj!
  • 2017.02.21
    20:46
  • fittpercek.hu
Jól el lehet fáradni, le lehet izzadni, kalóriát égetni… a tekerés pedig biztosan erősíti és feszesíti a kritikus popsi-comb régiót. De pontosan mit is várhatunk egy spinning órától? És kinek ajánlott?

Egy biztos, a spinning tipikusan az a mozgásforma, ami izzadságban úszással végződik, és az óra befejeztével az ember garantáltan úgy érzi, hogy tett valami jót az egészsége és fittsége érdekében.

Mi az a spinning?

A szobabiciklizés egy specifikus fajtája, amelyet képzett spinning edző irányítása alatt végeznek. A kardio edzésekhez tartozik, sokan az aerobichoz hasonlítják, mert zenére és egy tréner útmutatásai alapján zajlik a mozgás. A legtöbb óra 40-60 perces, de ma már tartanak olykor bevezető órákat is, amelyek ennél rövidebbek is lehetnek.

Kinek ajánlott?

A spinning nagyon jó azoknak, akiknek szükségük van egy külső motivációra/motivátorra a mozgáshoz (mert különben, ha egyedül végzik, gyorsan elfáradnak, megunják… és abbahagyják), ugyanakkor szeretik a saját tempójukban végezni a gyakorlatsort. Itt nem kell koreográfiát követni, sem túl komplex mozgássorokat végezni, és a ritmust sem szükséges szigorúan betartani.

Alacsony az ütközésfoka ennek a mozgástípusnak, így remekül kiegészítheti a sok ütközéssel járó (így az ízületeket megterhelő) – például futó – edzéseket, illetve kisebb ízületi problémákkal küzdők is végezhetik, de természetesen az orvossal való konzultációt követően.

Mi történik egy spinning órán?

Az edző útmutatásokat ad, hogy milyen intenzitással végezd a mozgást, milyen gyorsan pedálozz, és mikor milyen mozdulatokat tegyél közben: állj fel, ülj le, sprintelj…

Ezek az útmutatások csak irányadó, és nem kötelező jellegűek! A sérülések elkerülése miatt nagyon fontos, hogy mindenki figyeljen az edzés közben a teste jelzéseire: szabad lassítani, pihenni, kisebb intenzitással végezni az adott mozdulatsort, de éppen gyorsítani is, ha valaki úgy érzi, nem elég intenzív számára a mozgás.

Egy csoportos foglalkozáson persze mindig ott van a nyomás, hogy tartsuk a tempót a többiekkel, de ez csak akkor hasznos, ha arra motivál bennünket, hogy egy picit kitoljuk a határainkat, s nem pedig önmagunk túlhajszolásához és fájdalmas sérüléshez vezet.

Ne feledd, a spinning óra nem verseny, vagy legalábbis nem az edzőtársaiddal versenyzel, hanem a saját teljesítményedet igyekszel fokozatosan, de egyre jobbá tenni.

Mit kell tenni, ha közben kényelmetlenül érzed magad?

Kezdőknél előfordulhat, hogy spinning közben remegni, zsibbadni kezd a lábuk, még akkor is, ha egyébként fitt és edzett személyekről van szó, akik ez idáig más edzésformákat végeztek. Ilyenkor nem szabad abbahagyni a pedálozást, azonban vissza kell venni a tempóból, és lassabban mozgatni a lábakat, míg az érzés meg nem szűnik. Ha ugyanis hirtelen abbahagyjuk a mozgást, azzal azt kockáztatjuk, hogy elszédülünk.

Ha bármikor elfáradunk vagy már nehezen is szedjük a levegőt, lassítsunk le, amíg már rendesen, ütemesen tudunk lélegezni. Emellett az ülés is kidörzsölhet az első alkalmakkor, és ez az edzés egy pontján fájdalmassá válhat. Ilyenkor felemelkedhetünk egy kicsit, illetve pozíciót is válthatunk ülés közben, ami rendszerint enyhíti ezt a kellemetlen érzést.

Mit viseljünk spinning órán?

Edzésre alkalmas ruhát és kemény talpú sportcipőt, és arra különösen ügyeljünk, hogy ne olyan hosszú és bő szárú vagy buggyos nadrágot vegyünk fel, amely esetleg beakadhatna a pedálba vagy a kerekek közé szorulhatna. A legkényelmesebb persze, ha megfelelő helyen kipárnázott biciklis nadrágot viselünk, és a szegecses vagy recés talpú kerékpáros, illetve spinning cipő, amely ideálisan tud a pedálhoz tapadni, növelheti a teljesítményünket. Ám ezek inkább a profiknak, semmint a kezdőknek ajánlottak.

Mit vigyünk magunkkal?

Legalább egy üveg vizet, mivel a folyadékveszteséget folyamatosan pótolnunk kell, különösen, amikor ilyen sokat izzadunk, és nem árt, ha törülköző is van nálunk, amellyel a kormányt is kevéssé csúszóssá tehetjük. Ez a két dolog, ami feltétlenül ajánlott, de ha szeretnénk, vihetünk még magunkkal egy gélpárnás üléshuzatot, amelyet a bicikliülésre helyezve kényelmesebbé tehetjük az edzést, illetve egy pulzusórát, amellyel mérhetjük az edzés intenzitását.

Tippek kezdőknek

Érkezz korán az első órádra, mert így elmondhatod az edzőnek, hogy kezdő vagy, illetve azt is, ha valami olyan állapot (korábbi sérülés, ízületi probléma) áll fenn, amely hatással lehet az edzésedre. Emellett pedig megkérheted, hogy megfelelően állítsa be számodra a kerékpárt.

Figyelj oda, milyen intenzitással végzed a mozgást, és mennyire fáradsz el. Mindig a fittségednek megfelelően végezd az edzést, és ne másokhoz mérve a teljesítményed. Ne erőltesd túl magad!

Hallgass zenét, ez igen hatásos motiváció lehet edzés közben, de eszedbe ne jusson valami pattogó rockra tekerni, mert az egy idő után rémálommá válik, hiszen át akarod venni a ritmust és egy idő után zúg majd a fejed. Lágyabb és dallamosabb zenéket válassz.

Minden edző másmilyen órát tart, ez a spinningre is igaz, ezért fontos, hogy megtaláld azt az órát és azt az edzőt, amelyik és aki megfelel számodra. Ha elsőre nem tetszett a spinning, adj neki még egy esélyt, próbáld ki még egyszer máshol, másnál, mielőtt eldöntöd, számodra való-e vagy sem.

Forrás: fittpercek.hu