Máj: nem mindegy, milyet eszünk?

  • egészség
  • 2017.06.11
    18:33
  • hazipatika.com
A májról igencsak ellentmondásos információkat olvashatunk: úgy tanultuk, hogy a máj tele van fontos vitaminnal és nyomelemmel, egyes kutatások szerint azonban nehézfémekkel is, ezért fogyasztása káros. Hogyan hozzuk meg a legjobb döntést?

A máj az egyik leggyakrabban fogyasztott belsőség, könnyen elérhető és sokféle formában elkészíthető. Hazánkban sertés- és csirkemájból fogy a legtöbb, a liba- és kacsamáj pedig igazi ínyencségnek számít. A májat nemcsak frissen elkészítve ehetjük, de készíthetünk belőle pástétomot, májkrémet, hurkát is.

A máj fogyasztásával kapcsolatban azonban két teljesen ellentétes elméletről hallhatunk. Szakértők egyik csoportja szerint egyáltalán nem lenne szabad májat ennünk, mert az, mint a szervezet legfőbb méregtelenítő központja, teli van káros anyagokkal, toxinokkal, vagyis ha májat eszünk, azzal tulajdonképpen a saját szervezetünket mérgezzük meg. Bebizonyították például, hogy a szennyezett környezetben élő állatok májában nagyobb mennyiségű nehézfém halmozódhat fel.

A másik elmélet hívei viszont állítják, a máj az egyik legtökéletesebb élelmiszer, mely tápláló, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A máj ugyanis nemcsak a méreganyagokat raktározza el, hanem jelentős mennyiségű vitamint is: különösen gazdag A- D-vitamin, illetve vasban, rézben, cinkben, mangánban, szelénben gazdag.

Ha valaki szereti a májat, akkor beillesztheti az étrendjébe, hiszen ezzel nagyon könnyen biztosíthatja például a szervezetének szükséges A- és D-vitamint. A D-vitamin pótlására a legalkalmasabb a máj, a halmájolajok, és a tojás fogyasztása. Azonban érdemes megbízható helyről vásárolni a májat, illetve, ha tehetjük, előnyben részesíteni a biotermékeket (ezeknél ugyanis kevésbé szennyezett a környezet, melyben az állat felnő, illetve az állatokat nem kezelik hormonokkal, antibiotikumokkal). A fiatalabb állatok mája mindig kevesebb méreganyagot tartalmaz, így marha helyett válasszunk például borjút.

Azonban, ha valaki nem szereti a májat, vagy fél az esetleg benne található toxinoktól, máshonnan is pótolhatja a vasat (lencséből, spenótból, szójababból) vagy az A-vitamint (édesburgonyából, sárgarépából).

Forrás: hazipatika.com

Legfrissebb