Hogyan segít az úszás a fogyásban?

  • mozdulj!
  • 2017.02.18
    17:09
  • fittpercek.hu
Az úszás megmozgatja testünk legfontosabb izomcsoportjait, így képes az egész testet formálni és segít a abban, hogy a felesleges kilóktól megszabaduljunk. Ám itt is fontos a fokozatosság, s hogy mindenki a saját teherbíró képességének megfelelően rója a hosszokat.

Hogyan kezdjük el az úszást?

Indítsunk egy-két hossz leúszásával, mérjük fel, mennyit bírunk addig, amíg még úgy tudjuk kimeríteni az energiáinkat, hogy kellemes fáradtság lesz a következménye, s lépésről lépésre innen kezdjük el növelni a teljesítményünket.

Végezzük az úszást is rendszeresen, próbáljuk meg legalább hetente egy-két alkalommal beiktatni az időrendünkbe. S ne feledkezzünk el az edzés előtti bemelegítésről sem, az alsó- és a felsőtest izmait is nyújtsuk át, melegítsük be.

Ha nehezebben megy, és az elején már néhány perc után is levegőért kapkodsz, kapaszkodj meg a medence szélében és tarts egy kis szünetet, majd amikor teljesen megnyugodtál, ússz le még egy-két hosszt, amíg bírod.

A következő edzéseken szépen fokozatosan próbáld a szünetek számát lecsökkenteni, a szünet nélkül leúszott hosszok számát növelni, amíg végül az egész edzést szünet nélkül bírod. Persze, ne várd, hogy ez gyorsan menjen, több hónapos munka eredménye lesz majd.

Később nagyon jó móka, ha egy barátunkat is bevesszük edzőtársnak, és versenyt úszva sarkallhatjuk magunkat és egymást jobb tempóra. Ám lényeges, hogy a verseny igazán akkor hasznos, ha közel azonos szinten vagyunk a versenytársunkkal, s a legfontosabb, hogy mindig elsősorban saját magunkkal versenyezzünk: a saját időnket vagy hosszaink számát javítsuk meg, s ne erőltessük túl magunkat puszta versenyszellem által hajtva.

A fogyás szempontjából más uszodai sportok is nagyon hasznosak (és ízületkímélőek) lehetnek, így, ha kicsit unod már az egymás után következő hosszokat, egy-két edzést érdemes kiváltanod vízitornával, víziaerobikkal vagy pusztán a víz taposásával.

Milyen előnyökkel jár az úszás?

Mivel úszás közben számos izmot megmozgatunk, a szívünknek és tüdőnknek is keményen kell dolgoznia, hogy biztosítsa a megfelelő oxigénellátást. Ez pedig azt jelenti, hogy az úszás a kardio edzések közé tartozik, s mint ilyen, a szív- és érrendszer, illetve a légzőszervek egészségére is jótékonyan hat. Növeli a szív és a tüdő teljesítményét, s ezáltal nyugodt állapotban csökkenti a pulzust és a vérnyomást. Segít a szívbetegségek, a kettes típusú diabétesz és a sztrók kialakulásának megelőzésében.

A különbözős sportsérülésekből való felgyógyulás során is kifejezetten ajánlott az úszás, mert nagyon alacsony ütközésrátával járó sport, amely közben nagyszerűen erősíti az izmokat és a kardiovaszkuláris rendszert.

Hogyan formálja az úszás az alakot?

Egy félórás úszás közben testsúlyunktól és a mozgás intenzitásától függően átlagosan 90-550 kalóriát égethetünk el. Legyünk tisztában azzal, hogy lokális fogyás nem létezik: amikor karcsúsodunk, az egész testünk átalakul és formálódik.

Ha nem vagyunk edzettek, nem túl formásak izmaink, szükségünk volna egy általános testformálásra, az úszás azért jó választás, mert a legtöbb izmunkat használjuk közben, s így szépen formálhatjuk minden testrészünket. Az alábbi négy úszásforma esetén biztosan így van, s ha megy, érdemes váltogatni az úszásnemek (gyorsúszás, mellúszás, hátúszás, pillangóúszás) között.

Bár lokális fogyás (alakformáló kezelés nélkül) a megfelelő étrend és testmozgás betartásával sem megvalósítható, tehát nem tudjuk így elérni, hogy csakis bizonyos testtájakról apadjon a zsír - lokális izomépítés azonban létezik.

Vagyis edzéssel elérhetjük, hogy a választott testrészeket jobban izmosítsuk másoknál. Ha például egy kissé szélesebbnek tartjuk a csípőnket az ideálisnál, akkor érdemes a vállunkat, hátunkat, karjainkat megerősíteni, így jobb testarányt alakíthatunk ki. Ha éppen ellenkezőleg, a felsőtestünket tartjuk túl erősnek, izmosítsuk erőteljesebben az alsótestet. Vagy ha a combunkat túl vastagnak érezzük a vékony vádlinkhoz mérten, erősítsük jobban a vádlit…

Az úszást is személyre szabhatjuk úgy, hogy bizonyos testtájakat jobban megdolgoztatunk, például ha egy-két hosszt úgy úszunk le, hogy csak a karunkkal vagy csak a lábunkkal végezzük a mozgást.

Hogyan növeli az úszás az erőnlétünk és a rugalmasságunk?

Az úszás közben meg kell küzdenünk a közeg, vagyis a víz ellenállásával, ez pedig erősíti izmainkat és tüdőnket, szívünket. Ahogyan egyre ügyesebbek leszünk és egyre többet és gyorsabban tudunk úszni, úgy válnak egyre erősebbé izmaink is, égetünk el egyre több kalóriát és fokozzuk a mozgás természetéből fakadóan izmaink és ízületeink rugalmasságát.

Forrás: fittpercek.hu