Elindult a holmozogj.hu

  • mozdulj!
  • 2024.09.12
    13:50
  • sajtóanyag
Hiánypótló online portál indult holmozogj.hu néven, amelynek célja, hogy hírekkel és információkkal lássa el, állandó motivációs forrása, találkozási helye és kiindulópontja legyen azoknak, akik aktív életmódot élnek, sportolnak, vagy épp szeretnék elkezdeni a mozgást. Az oldal programkeresővel, ajánlókkal, cikkekkel, videókkal, szabadidősportról szóló érdekességekkel és mozgásra ösztönző tartalmakkal, valamint egy egyedi szolgáltatással, az Aktivitási Index Kalkulátorral várja olvasóit. Korosztálytól függetlenül szól mindenkihez, kezdőkhöz, újrakezdőkhöz és a rendszeres mozgás mellett már elkötelezettekhez egyaránt. A szerkesztők célja, megmozgatni Magyarországot.

Mindegy mit, csak mozogj! A rendszeres testmozgás jobbá teszi az életet – ezzel a küldetéssel indítja el vadonatúj portálját, a holmozogj.hu-t és a hozzá kapcsolódó közösségi felületeket Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező cég volt vezérigazgatója és több kollégája, akikkel közösen alapították 2024 tavaszán a Best Ever ügynökséget.

A látványos és jól áttekinthető weboldal segítséget nyújt mindenkinek, aki mozogni szeretne. Azoknak, akik szabadidős eseményt vagy aktív programot keresnek - akár egyedül, akár társaságban, akár gyerekekkel - és azoknak is, akik a rendszeres heti programjukba szeretnének beilleszteni valamilyen aktív kikapcsolódást, feltöltődést.

A lehető legtöbb mozgásformához - a nyári bobozástól kezdve a gyalogtúrákon, lovagláson, vízitúrákon, görkorcsolyázáson át a szervezett sporteseményekig - elérhetőek programjavaslatok minden korosztály számára, könnyebb és erőteljesebb nehézségi fokozatú mozgások egyaránt.

A programkereső funkció mellett az oldal fontos eleme, hogy tippeket, tanácsokat, ötleteket, cikkeket, beszámolókat és videókat, azaz hasznos és motiváló tartalmakat is kapnak a látogatók. A holmozogj.hu létrehozóinak missziója, hogy a portál minden egyes tartalmával megerősítsék az olvasókban: a rendszeres testmozgás alapfeltétele a hosszú és minőségi életnek.

"Létkérdés, hogy a jelenleginél sokkal többet mozogjanak a magyarok, az adatok ugyanis lesújtóak. Keveset élünk, a várható élettartam Magyarországon 5 évvel elmarad az uniós átlagtól, és csaknem 10 évvel a legszerencsésebb európai országok szintjétől, az egészségben megélt évek száma pedig még sötétebb képet mutat. Magyarországnak, a magyar embereknek, a magyar gazdaságnak és a hazai egészségügynek is elemi érdeke, hogy változtassunk azon a helytelen életvitelen, ahogyan élünk. A megoldás itt van az orrunk előtt, amit mi meg is mutatunk mindenkinek" - mondta Németh Balázs, a holmozogj.hu egyik ötletgazdája, a Best Ever ügynökség vezetője.

A portál egyik kiemelt funkciója az Aktivitási Index Kalkulátor, amellyel bárki kiszámíthatja, hogy az adott heti mozgása mire elég az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásához képest. Ez kimondja, hogy minden embernek hetente 300 perc mérsékelt, vagy 150 perc erőteljes mozgásra van szüksége, ahhoz, hogy csökkentse a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát és biztosítsa az egészséges, minőségi élet feltételeit.

A kalkulátor tükröt tart az olvasók elé: csak be kell írniuk a mozgással kapcsolatos adataikat, az eredmény pedig megmutatja, hogy az adott mennyiség kevés, éppen elegendő, vagy akár túl sok a WHO ajánláshoz képest, sőt az eredmény függvényében személyre szabott tanácsot is ad az olvasóknak.

A holmozogj.hu 0-99 éves korig mindenkinek segít a mozgásban gazdag életmód kialakításában és abban is, hogy a kezdeti lelkesedésen túl, hosszútávon fenntartható elköteleződés maradjon: külön rovatot kapnak a 60 év felettiek, kiemelt korcsoportnak számítanak a fiatalok, ezen belül a 18-25 éves korosztály, de önálló programkeresési és tartalmi kínálat várja középkorúakat és a családokat is.

"Kiemelt figyelmet szentelünk a szabadisport-eseményeknek, például a nagy tömeget vonzó futóversenyeknek, mert jól látható, hogy sokaknak ezek az események jelentik az igazi motivációt. Célokat tűznek ki, majd a versenyen lényegében magukat kell csak legyőzniük, és folyamatosan lépik túl a saját határaikat, mindezt egy lelkes, ösztönző közösségben" - mondta Horváth Gergely Áron, a holmozogj.hu főszerkesztője.

A portál célja a közösségek erősítése is, ennek érdekében indították el a Közösségi mozgás nevű szolgáltatást, amely azoknak a lelkes és aktív szervezőknek ad felületet, akik az ország különböző pontjain kisebb-nagyobb mozgással, sportolással kapcsolatos eseményeket szerveznek heti, kétheti rendszerességgel és lokálisan mozgatják meg az embereket. Csak fel kell tölteniük programjaikat a holmozogj.hu adatbázisába, hogy azok is tudomást szerezzenek az aktivitásokról, akikhez eddig nem jutott el az információ.