Útmutató nyári edzéshez

 • egészség
 • 2024.06.27
  11:44
 • sajtóközlemény
A foci Eb-vel és a 2024-es Párizsi Olimpiai Játékok közeledtével egyre nagyobb sportlázban ég az ország. A magyar lakosság sportolási szokásai változatosak, elsősorban konditermes edzést, futást, sétát vagy labdajátékokat részesítünk előnyben. Ha viszont a nyári melegben a szabadtéri mozgást választjuk a sportközvetítések helyett, kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk néhány dologra ahhoz, hogy ne ártsunk magunknak az edzéssel. A Budai Egészségközpont szakorvosa összefoglalja a mozgás jótékony hatásait, és tanácsokat ad a nyári sportoláshoz.

Az aktív életmódnak számos egészségügyi előnye van, és a fizikai mellett a lelki egészség egyik kulcsa is. A rendszeres, hetente több alkalommal végzett testmozgás segít megelőzni, illetve jelentősen csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Ilyenek többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az agyi érkatasztrófa, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a csontritkulás, valamint a daganatos betegségek egyes típusai. A sport például így segíthet ezekkel kapcsolatban:

 • Szív- és érrendszeri egészség: az olyan mozgásformák, mint például a futás, úszás vagy kerékpározás, javítják a szív- és érrendszeri funkciókat, csökkentik a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.
 • Testsúlykontroll: a sport segít a testsúly szabályozásában, megelőzve az elhízást és az ahhoz kapcsolódó egészségügyi problémákat, például a cukorbetegséget.
 • Izom- és csontszilárdság: az erősítő edzések, mint a súlyemelés vagy a saját testsúlyos gyakorlatok, növelik az izomtömeget és erősítik a csontokat, csökkentve a csontritkulás (osteoporosis) kockázatát.
 • Immunrendszer erősítése: a rendszeres testmozgás erősíti az immunrendszert, segítve a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben.

Nemcsak a testünkre, a lelkünkre és az agyunkra is hat a sport

Az aktív életmód a fizikai egészség mellett a mentális jólétünkre is rendkívül pozitív hatással van. A mozgás a közben felszabaduló endorfinok révén csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot, továbbá csökkenti a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyét, javítja az alvásminőséget, növeli az energiaszintet és az önbecsülést is.

„Kevésbé köztudott, de a rendszeresen és tartósan végzett testmozgás a szellemi képességek, a kreativitás, a problémamegoldó készség és a munkavégzés hatékonyságát is jelentősen növelheti az edzés hatására változó hormontermelésnek köszönhetően. A fizikai aktivitás – ami akár csak egy félórás séta is lehet a friss levegőn – ugyanis serkenti az agyi vérkeringést, ami javítja a koncentrációt, a memóriát és az általános kognitív funkciókat” – mondta dr. Bencze Ágnes, a Budapest Egészségközpont belgyógyász-kardiológus szakorvosa.

Ezenfelül a mozgás a szociális kapcsolatainkra is kedvező hatással lehet, hiszen a közös sporttevékenységek, mint például a csapatsportok vagy a fitneszklubok, lehetőséget nyújtanak a társas kapcsolatok kialakítására és erősítésére.

Ezekre figyeljünk, ha kánikulában sportolunk

Nyáron különösen fontos odafigyelni a biztonságos sportolásra, mivel a magas hőmérséklet és páratartalom kihívást jelenthet a szervezet számára. A Budapest Egészségközpont szakorvosa a következőket tanácsolja:

 1. Figyeljünk a folyamatos folyadékpótlásra: a nyári hőségben rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel, mivel ilyenkor akár a kétszeresére is nőhet a folyadékigényünk. Egy felnőttnek általában napi 2,5 liter folyadékra van szüksége, de melegben ez a 4 litert is elérheti. Sportolás előtt, közben és után is igyunk elegendő vizet vagy izotóniás italt, hogy elkerüljük a kiszáradást és a hőgutát. A szénsavas, koffeines és alkoholos italokat pedig kerüljük.
 2. Viseljünk megfelelő öltözetet: viseljünk könnyű, világos színű és laza ruházatot, amely jól szellőzik. Ne feledkezzünk meg az UV-szűrős napszemüvegről, a sapkáról vagy kalapról, és használjunk legalább 30 faktoros naptejet az UV-sugárzás elleni védelem érdekében.
 3. Válasszunk megfelelő napszakot: kerüljük a legmelegebb órákban, általában 11 és 16 óra között, történő edzést. Inkább kora reggel vagy késő este sportoljunk, amikor a hőmérséklet alacsonyabb. Nyáron érdemes fákkal teli, árnyas helyen edzeni, ezenkívül a biciklizés, az úszás és az egyéb vízi sportok is ideálisak, hiszen ezeknél a légmozgás, illetve a víz szintén hűsítő hatású.
 4. Fokozatosan terheljük magunkat: ha nem vagyunk hozzászokva a melegben történő edzéshez, fokozatosan növeljük a terhelést, hogy a szervezetünk alkalmazkodni tudjon a hőséghez. Fontos, hogy tekintettel legyünk a meleg miatt amúgy is igénybe vett szervezetünk teljesítőképességére és ne ilyenkor akarjunk rekordokat dönteni, illetve szokatlan megterhelést jelentő új mozgásformába kezdeni.
 5. Pihenjünk: figyeljünk a testünk jelzéseire, és ha szédülést, gyengeséget, hányingert vagy szívdobogás érzés tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba a sportolást, és keressünk árnyékos, hűvös helyet, ahol megpihenhetünk. A folyadékot kis adagokban pótoljuk, és a felhevült testünket a végtagjainkra helyezett vizes textíliával óvatosan hűtsük le. A hirtelen, drasztikus hűtés veszélyes lehet, ezért azt kerüljük el. Ha állapotunk nem javul perceken belül, hívjunk orvosi segítséget.

Az aktív életmód számtalan előnyt kínál mind fizikai, mind mentális egészségünk szempontjából. A rendszeres testmozgás hozzájárul az általános jólléthez, a hosszabb élettartamhoz és a jobb életminőséghez. Ne feledjük azonban, hogy a nyári hőségben különösen fontos a megfelelő óvintézkedések betartása, hogy a sportolás ne csak egészséges, hanem biztonságos is legyen.