Révész Máriusz: élményt kell adni a fiataloknak ahhoz, hogy többet mozogjanak

  • mozdulj!
  • 2024.06.27
    11:27
  • MTI
Évről évre egyre rosszabbak a fiatalok egészségi és a fittségi adatai, egyre többen túlsúlyosak, ezért az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság azt a célt tűzte ki, hogy olyan a mozgásformákat találjanak a számukra, amelyeket szívesen űznek.

Révész Máriusz államtitkár erről azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón beszélt, amelyen bejelentették, hogy az államtitkárság az idei évben 10 millió forint támogatást nyújt a Magyar Repülő Korong Szövetség sportág-népszerűsítő és a képzést segítő programsorozatához. Hozzátette: élményt kell nyújtani a fiataloknak ahhoz, hogy azok is szívesen mozogjanak, akik eddig keveset, vagy egyáltalán nem tették.

Révész Máriusz kiemelte: a közismertebb nevén frizbiként ismert sportág előnye, hogy egy olyan érdekes, koedukált játék, amelyet fiúk és lányok együtt játszhatnak, egyszerűek a szabályai, nincs benne testi kontaktus, ezért kicsi a sérülésveszély. Felhívta a figyelmet arra, hogy szabályai nem engedélyezik, hogy a koronggal a kézben fussanak a játékosok, és azt mindig egy üres területre kell elhajítani, ahol még nem tartózkodik senki. Emlékeztetett rá, hogy a sportágat eredetileg a sérült amerikaifutball-játékosok rehabilitációja során is használták.

Mivel az államtitkár szerint az ultimate frizbi hamar és könnyen elsajátítható, így a fiatalok akár testnevelési órákon vagy osztálykirándulásokon is játszhatják, ezért jó remény van a gyors hazai elterjedésére. Elmondta, az államtitkárság által nyújtott 10 millió forintból 20 továbbképzésen keresztül 400 testnevelő, illetve tanító oktatását, valamint 3000 repülő korong megvásárlását támogatják.

Erdősi Zoltán, a Magyar Repülő Korong Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a pedagógusok képzésében a félúton járnak, hiszen az eddigi 10 tanfolyamukra több mint kétszázan jelentkeztek. Az év során szeretnének eljutni a szakiskolákba is és összességében további 200 testnevelő, illetve tanító oktatását vállalják. A 40 kreditponttal is járó képzés egynapos, de utána házi feladatként egy ötperces videót kell elkészíteni arról, hogy a pedagógusok miként valósítják meg a tanultakat a gyakorlatban. Az elnök számítása szerint idén 200 iskolában összesen 100 ezer diákkal tudják megismertetni a sportágat, a távlati céljuk pedig az, hogy 2027-re minden megyében legyenek tagszervezeteik, és rendezzenek bajnokságot a repülő korongban.