Így lehet napbarnított a bőröd káros UV sugarak nélkül

  • életmód
  • 2024.06.06
    10:26
  • sajtóközlemény
Sokan szeretnének nyári, „napbarnított” bőrt, de egyre többen tudják, hogy a napozással és túlzott szoláriumozással káros UV sugaraknak teszik ki magukat. Ma már van más, biztonságosabb mód is a barnulásra. Az önbarnító krémek a napsugarakkal ellentétben kizárólag a bőr legfelső rétegeiben fejtik ki hatásukat és nem szükséges a működésükhöz UV fény. Vannak, akik korábbi, rossz tapasztalatok miatt kerülik a barnító hatású krémeket. A valódi önbarnítók azonban sokkal hatékonyabbak a régebbi készítményeknél, mivel természetes hatóanyagokat tartalmaznak és a hiedelem ellenére nincs bennük festék sem. A megfelelő összetételű termékek foltmentes és egyenletes barnaságot adnak. A megfelelő krémek megtalálásához fontos tisztában lennünk, hogy milyen önbarnító hatóanyagok léteznek és hogyan érdemes használni ezeket.

Még mindig sok a tévhit az önbarnítókkal kapcsolatban

Foltos vagy túl sötét bőr? Sárgás szín az ujjak között? Ezek az önbarnítóval kapcsolatos félelmek, illetve a balul sikerült esetek részben annak köszönhetők, hogy a korábban elérhető termékek többségében nem volt megfelelő a minőségi összetevők aránya, ezért nemkívánt elszíneződéseket eredményeztek. Továbbá még ma is sok olyan krém érhető el, amelyek nem valódi önbarnítók. Ezek festéket tartalmaznak és a dekorkozmetikumokhoz hasonlóan, csak ideiglenesen festik meg a bőrt. Az ilyen készítményeket a termék összetétel végén található „CI azonosító szám” alapján tudjuk felismerni.

„Ha szeretnénk elkerülni a kellemetlenségeket, érdemes valódi önbarnítót választanunk. Az ilyen termékek ugyanis nem tartalmaznak festéket, a bennük található összetevők a bőr legfelső rétegeiben előforduló aminosavakkal lépnek kapcsolatba és ez eredményezi a barnaságot. A fő hatóanyagok a nádcukorból vagy cukorrépából kinyerhető DHA és a szintén cukorszármazék Erythrulose, ami például a málnában is megatalálható. Ezzel a két összetevővel tehát UV fény terhelés nélkül is elérhetjük a nyári bronzos bőrszínünket” – mondta Dr. Kelen Ákos, termékfejlesztő szakgyógyszerész.

Sokat segíthet az eredményen, ha jól készítjük elő bőrünket

Abban az esetben tehát, ha valódi önbarnítót választunk, már sokkal kisebb az esély arra, hogy nem tetsző eredményt érünk el, a tökéletes termék viszont csak megfelelő használattal tudja kifejteni teljesértékű hatását. Ehhez javasolt a használat előtti zuhanyzás
és bőrradírozás, valamint epilálás. Fontos, hogy a krémet a teljesen száraz bőrre, egyenletesen, vékonyan, mindenhova vigyük fel. Ne felejtsük ki a hajtövet, a hajlatokat, az orrcimpát és a füleket sem. A felvitel utáni alapos kézmosás és a köröm bő, langyos vizes
öblítése segít elkerülni a kontrasztos átmeneteket. A barnulási folyamat időigényes, 3-5 óra múlva kezd kialakulni és 5-6 óra múlva éri el a végleges színt.

„Amennyiben nem vagyunk gyakorlottak az önbarnításban, érdemes először szolidabb árnyalattal kezdenünk, hiszen így ugyancsak elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Ha később fokozni szeretnénk a barnaságot, ezt a következő napon történő ismételt önbarnítással tehetjük meg mindaddig, amíg a kívánt mélybarna színt el nem érjük” – javasolta a szakgyógyszerész. „Egy-egy alkalommal az önbarnítók hatása 4-6 napig tart, ezért ha szeretnénk fenntartani a megszerzett bőrszínt, akkor javasolt ennyi időközönként újra barnítani” – tette hozzá.

A közkedvelt önbarnítókból már itthon is rengeteg fajta érhető el. A Dr. Kelen által kifejlesztett krémek – a legmodernebb termékekhez hasonlóan – valódi önbarnítók. A magyar tulajdonban lévő családi cég gyógyszerészei 1992 óta fejlesztenek egészségkozmetikumokat, köztük a bronzosabb bőr elérését lehetővé tevő önbarnító termékeket, melyek a hatásuk kifejtéséhez természetes hatóanyagokat alkalmaznak. A Dr. Kelen Solar önbarnító termékcsaládjának tagjai sejtvédő zöld kávé kivonatot is
tartalmaznak, amelynek anti-aging hatása is jelentős. Ezeket a jótékony összetevőket, egy gazdag hidratáló krém alapba dolgozták bele, hogy a végeredmény még egyenletesebb és bársonyosabb legyen. Ezekkel a termékekkel tehát nem csak napbarnított árnyalatunk lehet, de ápoljuk is a bőrünket.