Bidló Judit: az alapellátásban integrálódjon a megelőzés, a szűrés és a gyógyszerészet!

A kormány fontos célkitűzése, hogy az egészségügyi alapellátásban integrálódjon a prevenció és a szűrés, továbbá hogy ebbe a gyógyszerészet is be tudjon kapcsolódni - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára szerdán Alsónémediben.

Bidló Judit a XIX. Országos Patikanap megnyitóján arról beszélt, hogy az elmúlt évek egészségügyet érintő nehézségei ellenére a patikák olyan helyek tudtak maradni, ahol a személyes kapcsolatokat mindvégig meg tudták őrizni.

A helyettes államtitkár szerint az országos patikanap jól tükrözi az egészségügyi kormányzat azon integrációs törekvését, hogy az alapellátásba jobban bevonja a gyógyszertári dolgozókat.

Pánczél Károly (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hálával tartoznak az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus-járvány alatti kitartásukért és munkájukért.

Közölte, jelenleg évente mintegy 45-50 millió "találkozás" van beteg és patikus között, ez sokszorosa az orvos és beteg közötti találkozásoknak. Hozzátette: a patikus, a gyógyszerész a "frontvonal" elején áll a napi találkozásokban, ezért a patika nem egy bolt, hanem a prevenciónak és a gyógyításnak is a helyszíne, ahol "mindig szükséges egy mosoly, egy kedves szó is".

A patikanapi rendezvényt - melynek témája idén a diabétesz - szakmai programok kísérik, és az érdeklődők számára egész nap elérhető egy szűrőbusz is.

Leadkép: Magyar Gyógyszerészi Kamara, Facebook