Hogyan enyhítsük a tavaszi fáradtságot?

  • életmód
  • 2024.03.22
    19:53
  • sajtóközlemény
A fáradtság összetett kérdés, hiszen a kimerültség érzését okozhatja betegség, pszichés probléma, stressz és életmód, sőt ezek kombinációja is. Az alacsony energiaszint tartósan fennálló tüneteit mindenképpen meg kell beszélni a háziorvossal – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – ugyanakkor az olyan időszakos kimerültség, mint például a tavaszi fáradtság, energetizáló és kiegyensúlyozott táplálkozással hatásosan enyhíthető. Ehhez nincs szükség speciális diétákra, mert ha a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® javaslatait és irányelveit követjük, akkor az általános egészségmegőrző hatás mellett az immunrendszerünk hatékony működését is támogatjuk.

Mi a tavaszi fáradtság?

A tavaszi fáradtság nevű tünetegyüttes valójában nem egy orvosi értelemben vett kórkép, mégis sokakat érint az évszakváltáskor jelentkező álmosság, levertség, fáradékonyság, nyomottabb hangulat és motiválatlanság. Az okai között elsősorban a téli időszak
egyhangúbb, vitamin-, ásványianyag- és rostszegény étrendje, a napfény és a mozgás hiánya sorolható fel. A fáradtságérzetet az elégtelen táplálkozás, az alváshiány és egyéb tényezők mellett a vérszegénység és vashiány is okozhatja. A télen kevés friss, nyers
zöldség és gyümölcs, a kevesebb mozgás, a kevesebb szabadban töltött idő hatásai mind-mind összeadódnak, s ezt az évről évre ismétlődő tünetegyüttest hívjuk tavaszi fáradságnak. A jó hír, hogy ez az állapot nem tartós, illetve megfelelő étrend, életmód mellett akár meg is előzhető vagy legalábbis enyhíthető – állítja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Hogyan enyhítsük a tüneteket?

  • Minél előbb több friss és nyers, C-vitaminban gazdag zöldséggel, gyümölccsel
  • bővítsük az étrendünket! Törekedjünk arra, hogy az éppen termő hazai fajtákat
  • keressük!
  • Töltsünk több időt a napon és a szabad levegőn ezzel segítve, hogy a D-vitamin-
  • termelésünket csúcsra járassuk, illetve az őszi-téli-koratavaszi időszakban
  • gondoskodjunk a D-vitamin-pótlásról!
  • Megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, mert már a kismértékű folyadékhiány
  • is problémákat okozhat a koncentrációban, gondolkodásban, amelyek a tavaszi
  • fáradtságot is erősíthetik, emellett a száraz bőr és a kiszáradt nyálkahártyák (az
  • orrban, szájban) növelik a fertőzések kockázatát.
  • Figyeljünk oda a bélrendszerünk egészségére is, amely nemcsak az emésztésünk,
  • hanem a hangulatunk szempontjából is fontos. Ebben sokat segítenek a fermentált
  • élelmiszerek, savanyúságok és az élőflórás tejtermékek is.
  • Juttassuk az immunrendszer szempontjából kiemelten hasznos és hatásos
  • tápanyagokhoz a szervezetünket elsősorban helyes étkezéssel, de akár szükséges
  • tápanyagokkal dúsított élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel, vagy külső
  • forrásból történő pótlással. A vitaminok közül elsősorban a C-, D-, B6-vitamin, az
  • ásványi anyagok közül a cink, szelén, valamint ezeken kívül az ómega-3 zsírsavak és
  • a pro- és prebiotikumok emelhetők ki.

Javasolt források

C-vitamin: paprika, citrusfélék, káposztafélék, karalábé, bogyós gyümölcsök, csipkebogyó, petrezselyemzöld, kivi, brokkoli, karfiol, sóska, paradicsom

D-vitamin: tejtermékek, tengeri halak (főként a halmáj, halmájolaj), tojássárgája, dúsított élelmiszerek (pl. tejitalok, joghurtok, gabonapelyhek)

B6-vitamin: belsőségek (pl. máj), húsok, szárazhüvelyesek, burgonya, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, tojás

Cink: húsok, máj, tojás, hüvelyesek szelén tengeri állatok, húsok, belsőségek (vese, máj), teljes kiőrlésű gabonamagvak, olajos magvak, diófélék (pl. paradió)

Ómega-3 zsírsavak: tengeri halak (pl. lazac, szardínia, tonhal), olajos magvak (pl. lenmag, repce, dió, szója), illetve ezek olajai

Probiotikumok: savanyított tejkészítmények (élőflórás joghurt, kefir, író), savanyított zöldségfélék (pl. savanyú káposzta, kovászos uborka), az ázsiai konyhára jellemző fermentált (erjesztett) élelmiszerek (pl. szójaszósz, tempeh, miso, kimcsi, kombucha ital)

Prebiotikumok: csicsóka, cikória, fokhagyma, articsóka, bab, borsó, zab, alma, banán

Amit kerülni kell

  • Feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása, ezen belül is keressük a kevesebb sót
  • és cukrot tartalmazó termékeket.
  • Koffein túlzott fogyasztása, mert noha a kávéban és az energiaitalokban található
  • koffein stimulánsként hat és átmenetileg javíthatja az éberséget, ugyanakkor a túl sok
  • koffein ingerlékenységet és fejfájást okozhat. A koffeintartalmú italok visszaszorítása
  • viszont segíthet stabilizálni az energiaszintet.
  • Egészségtelen (telített) zsírok túlzott fogyasztása.
  • Finomított szénhidrátok – hozzáadott cukrok, finomított gabonák rendszeres és túlzott
  • fogyasztása, amelyek bár növelhetik az étrend élvezeti értékét, jellemzően alacsony
  • tápértékűek.

Fontos megjegyezni, hogy ugyanakkor nincs egyetlen tápanyag sem, ami minden bajért felelős, és nincs olyan sem, ami egymagában egészségessé tesz minket, beleértve a mitikus "szuperélelmiszereket" is. Egyetlen élelmiszer sem energiabomba! Minden az egyensúlyról szól, aminek megteremtéséhez jó alapot nyújt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott OKOSTÁNYÉR®.