Egészségtelen a mobilozás séta közben

  • életmód
  • 2024.02.09
    17:45
  • viennaoffices.at
Egy új felmérés szerint nem csak balesetveszélyes, hanem egészségtelen is, ha a sétálásközben telefonozunk.

A bécsi FH Campus Wien kutatói arra kérdésre keresték a választ, „Vajon hogyan hat a járásra és a mozgásszervekre, ha séta közben mobilozunk?”

Erre egy virtuális környezet képeit vetítik, közben pedig valóságos utcai háttérzajokat hallanak a kísérletben résztvevők. A tesztalanyok testrészein kis markereket helyeznek el, amelyek segítségével valós időben, 3D-ben tudják modellezni az izületeik mozgását valamint a rájuk ható erőket. A futópadban található mérőlemezek azt rögzítik, miként érnek földet járás közben a lábak és miként terhelődnek. A résztvevőket arra kérték, hogy oldjanak meg egyszerű számtanpéldákat fejben, illetve mobiltelefonjuk segítségével. Így kideríthették ugyanis, hogy maga a koncentrálás vagy a mobilhasználat befolyásolja-e a járást.

Az eredmények azt mutatták, hogy mobilhasználat közben a test egyfajta biztonsági üzemmódba vált: egyre rövidebbeket, ugyanakkor egyre szélesebbet lépünk, nehogy felbukjunk. Ez azonban fokozott terhelést ró a térdizületek külső részére, ami elősegíti azok enyhe X-állását. Ez pedig hosszú távon maradandó károsodáshoz vezethet - akár porckopás is kialakulhat.