Nagy-Vargha Zsófia: az egyik legégetőbb kérdés a fiatalok lelki egészsége

A világjárvány és a háborúk időszakában az egyik legégetőbb kérdéssé a fiatalok lelki egészsége vált, szakterületünk már az idén nagyobb hangsúlyt fektet erre a területre - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Komáromban, a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület közgyűlésén.

Nagy-Vargha Zsófia hozzátette, a határon túli ifjúsági szervezetek számára is elérhető a tárca támogatási csomagja. Olyan ifjúsági szervezetek pályázhattak, melyek programjaikba mentálhigiénés szakembert vonnak be.

Az államtitkár szólt arról, hogy jövőre is folytatni szeretnék az idén sikerrel zárult, lelki egészséggel foglalkozó előadássorozatot, amelyet 13-14 éves fiataloknak szerveztek olyan témákról, mint az iskolai bántalmazás, a testkép kérdése vagy a digitális veszélyek.

Nagy-Vargha Zsófia kiemelte, sokkal több forrást tudnak biztosítani a telefonos lelki elsősegély-szolgálatoknak, és erősödésüket mutatja, hogy már a határon túl is több olyan szolgálati helyük van, ahol magyar nyelven lehet hozzájuk fordulni.

Az államtitkár a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásáról biztosította a 24 éve alapított Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesületet (MIK).

Az egyesület a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztető fóruma, melyet 1999-ben alapítottak a magyar kormány kezdeményezésére, széles körű magyarországi és határon túli magyar szervezeti részvétellel.

A szervezet célja, a hazai és külhoni ifjúsági szervezetek közötti párbeszéd, a szakmai fejlesztő találkozások koordinálása, a határokon átnyúló programok és rendezvények elősegítése, a magyar ifjúság bevonása az össznemzeti ifjúságpolitika alakításába.

Jelenleg 45 tagszervezete van 10 régióból (Bánság és Regát, Burgenland, Erdély, Felvidék, Horvátország, Kárpátalja, Muravidék, Vajdaság és a diaszpóra). Tagjai között találhatók pártok ifjúsági szervezetei, hallgatói csoportosulások, cserkészegyesületek, egyházak ifjúsági szervezetei és civil szervezetek.