Londonban mutatkozott be a Semmelweis Egyetem

Londonban tartott bemutatkozó rendezvényt kedden a Semmelweis Egyetem.

A magyar nagykövetségen megszervezett szakmai és sajtóeseményen Merkely Béla, az intézmény rektora elmondta: minden tudomány nemzetközi, ma már nem lehet egyetlen egyetemen, kutatólaboratóriumban olyan jelentős tudományos eredményt elérni, amely megváltoztatná a mindennapi betegellátási gyakorlatot.

Kiemelte: a Semmelweis Egyetemnek jelenleg mintegy kétszáz jelentős egyetemmel van komoly tudományos együttműködése, köztük olyan vezető intézményekkel, mint az amerikai Harvard, vagy a nagy-britanniai Oxfordi Egyetem, a King's College és az Imperial College.

Merkely Béla hangsúlyozta: a koronavírus-járvány alatt kialakult információcsere is szélesítette az egyetemek közötti nemzetközi együttműködést. A világjárvány idején "minden adatot, minden tudást azonnal megosztottunk, napokon belül az összes megfigyelés mindenki számára elérhető volt" - tette hozzá a Semmelweis Egyetem rektora.

A londoni bemutatkozó rendezvény céljáról elmondta: az egyetem elsősorban azokat az eredményeket kívánja bemutatni, amelyeket az Egyesült Királyság nagy, neves egyetemeivel közösen sikerült elérnie.

Olyan tudományos eredményekről van szó, amelyek mindenki számára érthetők, remélhetőleg pozitív változást hoznak az emberek életében, hosszabb, egészségesebb életet, jobb diagnosztikát tesznek lehetővé - mondta Merkely Béla.

"Ma jó magyar orvosnak lenni, hiszen két Nobel-díjas tudósunk van az orvostudomány, illetve a fizika területén" - hangsúlyozta a professzor, Karikó Katalinra és Krausz Ferencre utalva.

Elmondta: Krausz Ferenc egy már meglévő kutatási tervét fogja megvalósítani a Semmelweis Egyetemmel együtt. A Nobel-díjas tudós új módszere olyan lehetőséget kínál Magyarország és az egész világ számára, amellyel nagyon olcsó, ugyanakkor igen hatékony szűrési program indítható el a krónikus betegségek korai diagnosztikai gyakorlatában - hangsúlyozta Merkely Béla a kedd esti londoni szakmai és sajtórendezvényen.