Révész Máriusz: a népegészségügyi termékadó egy része közvetlenül felajánlható aktív életmódprogramokra

  • mozdulj!
  • 2023.11.15
    14:56
  • MTI
Lehetőség nyílt arra, hogy a népegészségügyi termékadóra (neta) kötelezett cégek a befizetéseik 10 százalékát az aktív életmódot és a napi testmozgást elősegítő programokra és fejlesztésekre ajánlhassák fel - jelentette be a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz azt mondta, az idei költségvetésben 85 milliárd forint neta-bevétellel számol a kormány, így akár 8,5 milliárd forint is rendelkezésre állhat az aktív Magyarország programjaira.

Közölte: azért, hogy a cégeket meggyőzzék a felajánlásokról, egészségügyi és más szakemberekből megalakult a "Netabölcsek Tanácsa"; a grémium garancia arra, hogy a befolyó összegeket hatékonyan használják fel.

A politikus kitért arra, hogy a magyar lakosság egészségi állapota rossz, magas a szív- és érrendszeri, a daganatos, mozgásszervi és a cukorbetegek aránya, a várható élettartam pedig 4,5 évvel marad el az unió átlagától.

Nemzetközi összehasonlításban a magyar lakosság keveset mozog, azonban átfogó programokkal, kampányokkal, összefogással ezen változtatni lehetne - emelte ki.

Révész Máriusz jelezte, a tanács idáig kétszer ülésezett és 15 program elindításáról döntött. Ezek között vannak olyanok, amelyek azonnal indíthatók és vannak olyanok, amelyek a befolyó pénz arányában kezdhetők.

A cégek és az érdeklődők tájékoztatására létrehozták a neta.aktivmagyarorszag.hu weboldalt, ahol minden információ megtalálható a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Az aktív Magyarországért felelős államtitkár úgy fogalmazott: óriási potenciál van abban, hogy az egészségügy és a szabadidősport képviselői közös programokat dolgoznak ki, erre eddig nemigen volt példa.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta, örömmel vette a felkérést a tanács társelnöki posztjára, mert véleménye szerint olyan összefogás körvonalazódik, amely az egészségügynek is fontos.

Komoly ráfordítással és komoly munkával próbálja az ellátórendszer a betegségeket kezelni, de kevés energia jut a megelőzésre, amely - mint mondta - a várható élettartam szempontjából duplán számít.

Hozzátette: olyan programrendszert tudnak alkotni, amivel jelentős előrelépés tehető a lakoság egészségi állapotának javítása felé. Fontos elemei a programnak a mozgás, a dietetika és a mentálhigiéné is.

Velkey György a programok közül kiemelte a "Mozgás receptre", a "Mozdulj a netről a valóságba", az "Út az egészséghez", valamint a "16 tonna" programot, ami egy országos fogyókúra program ezer elhízott ember számára.

Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének elnöke elmondta, a programok bővíthetők, a cél az, hogy az ország egész lakosságát "megtalálják" a kezdeményezéssel.

Szeretnék megszólítani a munkahelyeket, az oktatási intézményeket, a diákságot és az időskorúakat is a különböző korosztályokra szabott programokkal - tette hozzá.

Révész Máriusz kérdésre válaszolva hozzátette: ha a neta-befizetések 10 százalékos felajánlásaiból kétmilliárd forint összejönne, akkor mind a tizenöt kitűzött programelem megvalósítható lenne. Ezek között szerepel vándortábor szervezése hátrányos helyzetű gyerekeknek, iskolai túraszakosztályok indítása és a pedagógusoknak ingyenes vízitúra szervezése.