Traumatológiával bővült a Semmelweis Egyetem oktatási és betegellátási profilja

A dél-pesti régió teljes traumatológiai ellátása a Semmelweis Egyetemhez került, az új traumatológiai klinika a külső klinikai tömbben, a Korányi utcai központi betegellátó épületben kapott helyet, és minden nap 0-24 órában biztosít ellátást - közölte a felsőoktatási intézmény kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A közleményben azt írták: november elsejével lezárult a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének integrálása a Semmelweis Egyetembe (SE). Ezzel az egyetem portfóliója traumatológiai ellátással és képzési hellyel is bővült, és az SE-hez került a Merényi telephely 564 ezres dél-pesti és délkelet-pesti ellátási területe is.

A tájékoztatás szerint a traumatológiai ellátás a Gyáli út 17-19.-ből átköltözött a Semmelweis Egyetem központi betegellátó épületébe, a Korányi Sándor utca 2. címre, november 1-jétől ott érhető el.

Az átszervezéssel a traumatológiai ellátás térben is közel kerül azokhoz a társszakmákhoz - intenzív ellátás, sebészet, képalkotás -, amelyekkel szoros együttműködésre van szükség - emelték ki. Jelezték: a költözés az elmúlt hónapokban folyamatos betegellátás és betegtájékoztatás mellett történt.

Közölték: a Merényiben 107 traumatológiai és 8 intenzív ágy működött, ez a struktúra is átkerült az egyetemre, a traumatológiai ágyakon belül növelve a súlyosabb betegek ellátására alkalmas kapacitást. A Merényi traumatológia orvosi és szakdolgozói humánerőforrását is teljes körűen átvette a Semmelweis Egyetem klinikai központja - tették hozzá.

Az új klinika heti hét napon, 0-24 órában biztosítja az ellátást, az épület tetején helikopterleszálló is van. A folyamatos traumatológiai ellátáshoz az egyetem társklinikái is hozzájárulnak készenléti ügyelettel vagy rendelkezésre állással - írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy szerdától a mentők ide szállítják a betegeket, és a járóbetegellátást igénybe vevőknek is ide kell érkezniük. A járóbetegeknek traumatológiai fogadóközpontot alakítottak ki, amely a külső klinikai tömb udvaráról nyílik. A hazaengedett betegek kontrollvizsgálata azonban továbbra is a Merényiben történik - jegyezték meg.

A közleményben arról is tájékoztattak, hogy szerdán nyolc óra alatt mintegy 40 beteget láttak már el a klinikán, többi között ficam miatt, volt gipszelés, de combnyaktörés miatti műtét is.

A Semmelweis Egyetem újonnan megalakult traumatológiai klinikájának, illetve az általános orvostudományi kar traumatológiai tanszékének vezetője Bodzay Tamás sebész, traumatológus, ortopéd sebész, a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet korábbi orvosigazgatója - áll a közleményben.