Szívultrahang-készülékeket és betegmonitorokat vásárolt a PTE Klinikai Központ

Két korszerű szívultrahang-készüléket és betegmonitor-rendszert szerzett be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) a Széchenyi 2020 program 300 millió forintos támogatásával.

Az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ultrahang-berendezések javítják a szív- és érrendszeri ellátást a Szívgyógyászati Klinikán és az I. számú Belgyógyászati Klinika kardiológiai tanszékén.

A projekt részeként a kardiológiai, illetve a kardiológiai rehabilitációs és prevenciós tanszéken az adattovábbítást biztosító telemetriás és 29 beteg figyelésére alkalmas monitorrendszert is vásároltak.

A szívgyógyászati klinika Baranya, Tolna, Somogy vármegye kardiológiai és szívsebészeti centrumaként látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget gyógyítanak, a kardiológiai szakambulancián évi 50 ezer vizsgálatot végeznek. A kardiológiai tanszéken mintegy 20 ezer járóbeteget vizsgálnak, és több mint 1200 fekvőbeteget gyógyítanak évente - ismertették.

Hozzátették: a fejlesztés azért is jelentős, mert a koronavírus-járvány után továbbra is sok a poszt-Covid szindrómás kardiológiai beteg.