Betegszervezeti akadémiát indít az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete

Betegszervezeti akadémia elindításával segíti a betegszervezetek fejlődését és nemzetközi kapcsolatteremtését az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). Az ősszel induló képzés célja a szervezetfejlesztés, a közösségépítés és az, hogy a kommunikáció területén gyakorlati támogatást adjon a kapacitás- és kompetenciahiánnyal küzdő érdekképviseleteknek.

Az AIPM MTI-hez eljuttatott, pénteki közleménye szerint a betegszervezetek október 31-ig jelentkezhetnek a képzésre, ami komplex fejlesztési programot kínál a fejlődésre, megerősítésre. Az AIPM célja, hogy a betegszervezetek szakmai munkájának támogatásán keresztül kézzelfogható támaszt nyújtson a betegséggel élőknek.

Azt írták: a hiánypótló feladatokat is ellátó betegszervezetek gyakran küzdenek kapacitási nehézségekkel, hiányt szenvednek szakemberekben, önkéntesekben és anyagi forrásokban is, ugyanakkor rendkívül fontos szerepet töltenek be a hiteles és pontos betegtájékoztatásban. A mintegy kétszáz aktív betegszervezet kétharmada nemcsak a betegségmegelőzés, de az ellátásszervezés és a betegútmenedzsment területén is aktív, 50 százalékuk pedig betegjogi kérdésekben is segíti a hozzájuk fordulókat - olvasható a közleményben.

Közölték: az akadémia gyakorlati segítséget nyújt a vezetőképzésben, jogi, pénzügyi, orvoskommunikációs ismeretekkel készít fel a szervezet professzionális menedzselésére. A résztvevők olyan gyakorlati kérdésekben is tanácsokat kapnak, mint például a költségvetés készítése. A kapcsolat nem ér véget a képzés lezárultával; a program utánkövetést, épülő alumni közösséget és a tervek szerint mentorprogramot is magában foglal.

Az akadémia első évfolyamán tíz, a szakmai zsűri által kiválasztott betegszervezet vehet részt. A képzés november és március között zajlik Budapesten. A kurzus minden jelentkező számára nyitva áll, a szervezetek mérettől, taglétszámtól függetlenül jelentkezhetnek, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e gyakorlati tapasztalatokkal.