Hányszor kell zuhanyoznunk egy héten?

  • életmód
  • 2017.02.18
    17:09
  • hazipatika.com
Társadalmunkban az az elfogadott, ha rendszeresen, naponta megfürdünk, lezuhanyozunk. Ez a stressz csökkentésében, az ellazulásban, sőt még az önbizalmunk növelésében is szerepet játszhat. De valóban szükségünk van ennyi tisztálkodásra?

A szakemberek szerint közel sem kell annyit fürdeni, zuhanyozni, mint azt hisszük, főleg nem azért, hogy a különböző betegségek ellen védekezzünk. "A fürdésnek inkább esztétikai okai vannak, de nem annyira nélkülözhetetlen, mint hisszük" - mondta dr. Elaine Larson, a Columbia University fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője. "Bakteriológiai szempontból kifejezetten hátrányos lehet az állandó fürdőzés."

Dr. Larson kutatásaiból kiderült, hogy az antibakteriális szappanoknak és erőteljes tisztítószereknek nincs akkora hatása, mint ahogyan azt a legtöbben hisszük, és a fertőző betegségek rizikóját megfelelő hatékonysággal csökkentheti a legegyszerűbb szappan is. A túl gyakori zuhanyozás, vagy a bőr állandó radírozása azonban vissza is üthet, hiszen felboríthatja a bőr természetes baktériumflórájának egyensúlyát, és ki is száríthatja a bőrünket. A száraz bőr kirepedezésre, viszketésre és húzódásra hajlamosabb, ez pedig annak a rizikóját is növeli, hogy a bőr megsérüljön. A mikroszkopikus sérüléseken keresztül pedig könnyebben támadják meg a szervezetünket a különböző mikrobák.

A gyakori fürdőzés és zuhanyozás tehát különösen rossz hatással van azokra, akiknek egyébként is száraz vagy érzékeny a bőre (ráadásul, ahogy egyre idősebbek leszünk, a bőr is veszít a rugalmasságából és egyre szárazabbá válhat). Más szakértők is egyetértenek azzal, hogy a legtöbb ember egyszerűen túl sokat fürdik, és ezzel veszélyeztetheti a bőrének az egészségét. "Nemcsak a 'koszt' mossuk le magunkról, hanem azokat a természetes zsírokat is, melyeknek rendkívül nagy szerepe van a bőr egészségének megóvásában, és a hasznos baktériumokat is elpusztíthatjuk" - mondta dr. C. Brandon Mitchell, a George Washington University bőrgyógyásza a Time magazinnak.

A kutatók szerint a legnagyobb veszélye az antibakteriális tisztálkodószereknek van, hiszen ezek extrém módon száríthatják a bőrt, és nemcsak a betegséget okozó mikrobákat pusztítják el, hanem azokat is, amelyek védik a szervezetünket.

A fürdés, zuhanyzás gyakoriságát természetesen az egyedi körülményeknek megfelelően kell megválasztani: aki sokat izzad, naponta sportol, vagy olyan helyen dolgozik, amely komoly szennyeződéssel jár együtt, annak természetesen érdemes naponta zuhanyoznia, de akire nem jellemzők ezek, annak elég, ha hetente 2-3 alkalommal fürdik - javasolják a szakértők. "Senkinek nem tiltjuk meg, hogy többet fürödjön, de érdemes a saját testünk jeleire is odafigyelni" - teszi hozzá dr. Mitchell. "Ha például gyakran húzódik, viszket a bőrünk, akkor az arra utalhat, hogy a víz hatására fokozódik annak szárazsága. Ne szappanozzuk be az egész testünket, csak a problémásabb részeket, például az alfelünket, a lábunkat és a hónaljunkat, és fürdés után használjunk testápolót."

A szakemberek azt is kiemelik, hogy ha nem is zuhanyozunk annyiszor, a ruháink tisztán tartását, gyakoribb mosását semmiképpen nem szabad elhanyagolni: a ruháinkon ugyanis nemcsak a szennyeződések gyűlnek össze, hanem az elhalt hámsejtek, az izzadtság és a faggyú is. A kézmosást pedig semmiképpen ne hanyagoljuk el, hiszen ez az egyszerű és olcsó módszer rengeteg fertőző betegség terjedését megállíthatja.