Átadták a felújított atlétikai pályát Kaposváron

Átadták az elmúlt másfél évben mintegy 800 millió forintos fejlesztés keretében felújított nyolcsávos, műanyag borítású kaposvári atlétikai pályát szombaton.

A fejlesztés keretében a 2002-ben átadott pálya helyén alakítottak ki egy új, korszerűbbet, amelyet világítással szereltek fel, ezzel alkalmassá téve esti edzések megtartásához, versenyek televíziós közvetítéséhez is.

A beruházáshoz szükséges forrást a kormány biztosította a Magyar Atlétikai Szövetségen (MASZ) keresztül.

Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára a szombati átadóünnepségen hangsúlyozta: Magyarország kormánya stratégiai ágazatként tekint a sportra, amit jól mutatnak az elmúlt bő évtizedben elkészült beruházások, fejlesztések is.

Beszámolt arról, hogy csak a Nemzeti köznevelési infrastruktúra fejlesztési program keretében 57 tanuszoda és 87 tornaterem létesült vagy újult meg, továbbá számos más, egyebek mellett professzionális sportolókat is szolgáló komplexumot építettek vagy modernizáltak országszerte.

Fontos, hogy a magyar sportolók a továbbiakban is a világ legeredményesebb sportolói között legyenek, de talán ennél is fontosabb, hogy minél több ember mozogjon rendszeresen az országban. A fejlesztések éppen ezért "azt a célt szolgálják, hogy Magyarország sportnemzetből sportoló nemzetté váljon" - mutatott rá.

Amennyiben a fiatalok és idősek mindennapjainak részévé válik a sport, a mozgás, akkor javulni fog az emberek életminősége, egészsége. Ehhez igyekszik biztosítani az infrastrukturális feltételeket a kormányzat a fejlesztésekkel - hívta fel a figyelmet Schmidt Gábor.

Mint mondta, a beruházások akkor fordulnak termőre, ha segítő környezet, sportszervezet, önkormányzat biztosítja a működtetésükhöz a biztos hátteret. Kaposváron mind a helyhatóság, mind a helyi sportközpont folyamatosan sokat tesz a sportért, a sportolókért és a létesítményekért.

A több száz sportoló, köztük a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola atlétáinak edzéseihez korszerű körülményeket biztosító létesítmény átadóján Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere megemlékezett Ács Lajosról, aki meghatározó alakja volt az atlétikának, később a szabadidősportban és a fogyatékossággal élők sportjában is kiemelkedő tevékenységet végzett.

Azt a célt tűzték ki Kaposváron, hogy 2030-ra az ország legegészségesebb emberei éljenek a városban. E célt szolgálták a helyi sportfejlesztések, amelyek keretében szinte minden sportágat lehet megfelelő körülmények között űzni, s mindezeknek is köszönhető, hogy kétezer fiatal igazolt sportoló él Kaposváron - mondta.

Kitért rá: Magyarországon népességarányosan városuk költ legtöbbet sportra, ami a település költségvetésének négy százalékát jelenti, szemben más településeken átlagosnak számító 0,8-1 százalékkal.

A létesítményről beszélve kiemelte: a versenyek és az atlétikai edzések kivételével nemcsak a több mint 250 igazolt helyi atléta, hanem bárki szabadon használhatja a pályát, amelyet a jövőben szeretnének kiegészíteni lelátókkal, öltözőkkel, öntözőrendszerrel és fedett futófolyósóval is.