Elindult az Aktív Iskola program

  • mozdulj!
  • 2023.10.01
    05:12
  • MTI
A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) idén is megrendezte az Európai Diáksport Napját, melyen bejelentették a mozgásösztönző Aktív Iskola program elindulását.

A Bp. Honvéd Iharos Sándor atlétikai pályáján pénteken tartott központi eseményen kilenc általános iskola csaknem hatszáz tanulója vett részt, 120 percen át különböző állomásokon játékos-sportos feladatokat végeztek a gyerekek.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) 2006-ban indította útjára a Magyar Diáksport Napját, amit minden szeptember utolsó péntekén rendeznek meg, és amely időközben európaivá kezdeményezéssé nőtte ki magát. Az Európai Diáksport Napja rendszerint 1400 iskolában több mint 250 000 gyermeket mozgat meg országszerte, és több mint hárommilliót Európa-szerte. A nemzetközi esemény arra ösztönzi a kontinens fiataljait, hogy ezen a napon lehetőleg mozogjanak minél többet, és maradjanak aktívak egész életükben.

"Ez a legnagyobb rendezvényünk, de minden programunkkal azt szeretnénk sugallni, hogy a sport, a mozgás jó dolog. Ebben a tanévben elindítottuk a már 12 éve tervezett Aktív Iskola programunkat, amellyel az a célunk, hogy a programban résztvevő iskolák tanulói helyben ösztönözzenek másokat is a mozgásra. Az elmúlt tanévben 74 iskola bevonásával zajlott a tesztelés, idén pedig már 300 intézményben került bevezetésre" - mondta Balogh Gábor, az MDSZ elnöke.

Schmitt Pál, az Európai Diáksport Napja fővédnöke arról beszélt az egybegyűlt gyerekeknek, hogy a mozgás jó dolog.

"Nem lesz mindenkiből bajnok, de ne adjátok föl, mutassatok példát minden futólépéssel, sporttevékenységgel, mert azzal közelebb kerültök az egészséges élethez is" - emelte ki a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ vezetője bejelentette, idénre sikerült elérni, hogy a diákolimpiákon való részvétel ne legyen pénzkérdés, ugyanis a központ fennhatósága alá tartozó intézmények tanulóit automatikusan benevezik a diákolimpiára, a nevezési díj mellett fizetik az utazási költséget is.

Balogh Gábor az MTI-nek elmondta, hogy az Aktív Iskola programban résztvevő iskolák számát évente százzal kívánják növelni. Az önkéntes programban jelenleg 300 iskola, főként általános iskola vesz részt.

"A lényege, hogy a gyerekeknek különböző programokkal helyben kell aktivizálniuk társaikat az iskolában és azon kívül. A tevékenységért pontokat gyűjtenek, amiket táborozásra, sportszerekre válthatnak. Az Aktív Iskola program saját kezdeményezésünk, de már külföldről is érdeklődnek iránta" - mondta Balogh Gábor.

A szervezők információi szerint a programot stratégiai partnerként a Richter Gedeon Nyrt. segíti, a Hervis Sport és Divatkereskedelmi Kft. pedig sportszer-támogatóként áll a kezdeményezés mellett.