Banai Péter Benő: széles körű összefogással újult meg a ceglédi Gál József Sportcsarnok

  • mozdulj!
  • 2023.10.01
    21:05
  • MTI
Széles körű összefogással, jelentős kormányzati támogatással újult meg a ceglédi Gál József Sportcsarnok - mondta a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára szombaton a Pest vármegyei településen, a megújult sportlétesítmény hivatalos átadásán.

Banai Péter Benő az egyházi áldások után arról beszélt, hogy egy új beruházás átadása mindig ünnep.

A létesítmény elsősorban sportcélokat szolgál, de otthona lehet közösségi eseménynek, a szabadidősportnak és a versenysportnak is, megannyi sportág képviselőinek. Emellett olyan tevékenységnek is - a szabadidősport vagy a versenysport révén -, amely a küzdésről és az egészségről szól - tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta, nem lenne teljes az ünnep, ha nem újulna meg a sportcsarnok mellett a ceglédi gimnázium is, és ha nem újult volna meg - szintén széles összefogással - a református nagytemplom.

Sportcsarnokra szükség van az egészséghez; iskolára, hogy "értsük a világ működését"; templomra, hogy "helyet találjunk a világban" - fogalmazott.

Banai Péter Benő kiemelte, a sportcsarnok egyúttal jellemformáló helyszín, továbbá - a templomhoz és az iskolához hasonlóan - közösséget is formál.

Földi László, Pest vármegye 12-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője Ceglédet a sport városának, a ceglédieket pedig a sportot szerető városlakóknak nevezte. Közölte, feladatuk, hogy méltó körülményeket teremtsenek az utánpótlássport, az élsport, a tömegsport és a szabadidősport, valamint a mindennapos testnevelésórák számára.

Elmondta, a kétpályás, modern létesítmény nem jöhetett volna létre "több lábon álló" kormányzati támogatás és szintén "több lábon álló" tao-finanszírozás nélkül, emellett megköszönte a ceglédi önkormányzat támogatását is.

A szegedi Akrobatikus Kosárlabda SE bemutatója a széles körű összefogással, jelentős kormányzati támogatással megújult ceglédi Gál József Sportcsarnok átadásán 2023. szeptember 30-án. A mintegy 6000 négyzetméteres sportcsarnok felújítása közel 5,3 milliárd forintba került. MTI/Lakatos PéterA szegedi Akrobatikus Kosárlabda SE bemutatója a széles körű összefogással, jelentős kormányzati támogatással megújult ceglédi Gál József Sportcsarnok átadásán 2023. szeptember 30-án. A mintegy 6000 négyzetméteres sportcsarnok felújítása közel 5,3 milliárd forintba került. MTI/Lakatos Péter

Csáky András (független), Cegléd polgármestere azt mondta, hogy a régihez képest több mint kétszer akkora a megújult sportcsarnok. Hozzátette, hogy a létesítmény nemcsak a sportolókat szolgálja, hanem az egész közösséget, lakosságot.

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke arról beszélt, hogy Ceglédnek komoly sporthagyományai vannak, a kézilabdázásnak is hosszú időre visszanyúlnak a gyökerei. Kiemelte, a ceglédi sportcsarnok megújulásával egy komplex, multifunkcionális csarnokkal gazdagodott a régió.

Az eseményen köszöntötték a névadó Gál József megjelent családtagjait. A megnyitón jelen volt Czene Attila olimpiai bajnok úszó is.

A mintegy 6000 négyzetméteres sportcsarnok felújítását összefogás tette lehetővé: a beruházás mintegy 5,3 milliárd forintos költségét tao-finanszírozás révén biztosította a Magyar Kézilabda Szövetség, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Magyar Labdarúgó Szövetség, a költségek további részét a magyar állam és Cegléd önkormányzata biztosította.

A névadó Gál József (1918-2003) Magyarország első birkózó világbajnoki címét nyerte 1950-ben. Cegléden született, és egész sportpályafutása a városhoz kötötte, a Ceglédi Vasutas Sportegyesület versenyedzője volt. A háború előtt és után három-három magyar bajnokságot nyert úgy, hogy közben hat éven át a fronton, majd hadifogságban volt. Cegléd sportéletét edzőként és sportvezetőként is segítette.