Tizennyolc éves az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Ünnepi rendezvény keretében emlékeztek meg kedden Budapesten arról, hogy 18 éves az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

A szervezet bemutatta a Diabváltó programot, amely a cukorbeteg fiatalok felnőtté válását segíti és legújabb kampányfilmjét, amelyben Scherer Péter színész figyelmeztet a cukorbetegség veszélyeire.

Erős Antónia, az alapítvány megálmodója köszöntő beszédében hangsúlyozta, amikor 18 évvel ezelőtt létrehozták a szervezetet, nem gondolták, hogy "első körben" elérik, legyen a gyógyszertárakban vércukormérés, majd edukáció a pedagógusoknak, illetve megszervezik a Magyarország Cukormentes Tortája elnevezésű versenyt és még számos programot.

A műsorvezető felhívta a figyelmet: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja az, hogy "aki teheti, kerülje el a cukorbetegséget, aki pedig beteg lesz, tudjon minél jobban együtt élni a diabétesszel."

A szervezet elindította a Diabváltó online adatbázist, amely a cukorbeteg fiataloknak ad hasznos tanácsokat. A Diabváltó kisvideói a pedagógusoknak, családtagoknak is segítség nyújthatnak a betegséggel kapcsolatban.

2023. március 9-én "Adj esélyt a veséimnek" névvel elindult az alapítvány másik programja, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a krónikus vesebetegség a kezeletlen diabétesz egyik súlyos következménye lehet.

Kiss János Tibor, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány diabetológusa rámutatott, hogy a kettes típusú cukorbetegek leggyakoribb szövődménye a veseelégtelenség.

Ezért fontos a rendszeres koleszterin- és vérnyomásmérés - fűzte hozzá.