Idén is Háromváros Kerékpáros Fesztivált szervez Békéscsaba, Békés és Gyula

  • mozdulj!
  • 2023.05.11
    14:20
  • MTI
Idén is megrendezi Békéscsaba, Békés és Gyula a Háromváros Kerékpáros Fesztivált május 26-28. között - hangzott el a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján a békés-dánfoki üdülőközpontban.

Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP), az idei házigazda Békés polgármestere elmondta, a náluk zajló programok többsége Békés várossá nyilvánításának 50. évfordulója köré épül. A rendezvény kiemelt eseménye, a szombati Békés-Gyula-Békéscsaba kerékpáros túra teljes szakasza is körülbelül 50 kilométer; a vasárnapi, a Békési Kisgazdakör által szervezett pünkösdi királyválasztásra is 50 jelentkezőt várnak.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere elmondta, a három település több területen, így a kerékpáros turizmus terén működik együtt, ezáltal is erősítve a térségi gondolkodást, a turisztikai desztináció markáns megjelenését. Mindhárom városban jelentős számban használjak az ott élők a kerékpárt általános közlekedési formaként, ezért mindenhol kiemelten fontos a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése is - jelentette ki.

Hozzátette, a gyulai kísérőprogramok között szerepel egyedi kerékpárok kiállítása és kerékpáros ügyességi bemutató. És mivel éppen ezen a hétvégén rendezik meg a várkertben a Gyulai Pálinkafesztivált, ezért a kerékpáros túra teljesítői kedvezményesen vásárolhatnak belépőjegyet a gasztrorendezvényre; amelyre a belépés szombaton 12.30-ig ingyenes - emelte ki.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület), Békéscsaba vezetője azt emelte ki, hogy a rendezvénnyel egyidőben adják át az idén az Év kerékpárútjának választott, a Modern városok programban mintegy kétmilliárd forintból kialakított Wenckheim-kerékpárutat, amely összeköti a térség (Gyula, Gerla, Szabadkígyós és Póstelek) Wenckheim-kastélyait.

A békéscsabai kísérő programokról szólva elmondta, rendeznek egy Krenfi-kerékpárkiállítást, BMX-versenyt a tavaly átadott extrém sportpályán, a rendőrség pedig közlekedésbiztonsági programokat tart.

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, tapasztalataik szerint megnőtt az érdeklődés, mióta a Wenckheim-kerékpárút megnyerte az Aktív Magyarország által meghirdetett Év kerékpárútja versenyt.

Közlekedésbiztonsági okok miatt 400 főben maximálják a résztvevők számát - tette hozzá.

Opauszki Zoltán közölte, a fesztivál kezdő napján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár részvételével egy szakami konferenciát rendeznek a Csabagyöngye Kulturális Központban a kerékpáros turizmusról, a programszervezésről, valamint a szolgáltatások fejlesztéséről.

A Háromváros Kerékpáros Fesztivál részletes programja a www.visitbekescsaba.hu oldalon található meg.