Egészségközpont nyílt Kaposváron

Egészségközpont nyílt a kaposvári Polgárok Házában pénteken.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), a somogyi vármegyeszékhely polgármestere az eseményen azt mondta: a központ az önkormányzat és a Kaposi Mór Oktató Kórház együttműködésében szűrővizsgálatok elvégzésére ad lehetőséget az Egészséges Kaposvár 2030 programban megfogalmazott azon cél érdekében, hogy az évtized végére Kaposvár legyen az a város, ahol az ország legegészségesebb lakosai élnek.

"Az egészségünkért mi magunk tehetünk a legtöbbet, a tapasztalat ugyanakkor az, hogy hiába invitálnak bennünket sokszor szűrővizsgálatokra, azokat alig vesszük igénybe" - fogalmazott a településvezető. Hozzátette: bíznak benne, ha a vizsgálat nem kórházban van, szívesebben vesznek rajta részt az emberekek.

Szita Károly Moizs Mariannt, a Kaposi Mór Oktató Kórház közelmúltban távozott főigazgatóját méltatva arra hívta fel a figyelmet, hogy vezetésének másfél évtizede alatt az egészségügyi intézmény 17 milliárd forintból megújult, s nemcsak országosan, hanem Közép-Európában is példaértékű kórházzá vált.

Moizs Mariann inspirálta az Egészséges Kaposvár program céljait azzal, hogy eléjük tárta a népegészségügyi adatokat és javaslatokat tett a problémák megoldására - mondta a polgármester.

A volt főigazgató Magyarországon egyedülállónak nevezte a kaposvári kezdeményezést, szavai szerint ilyen nagyságrendben máshol nem végeznek kórházon kívüli szűrővizsgálatokat.

A Polgárok Házában általános egészségi állapotfelmérés, egészségfejlesztés zajlik, a szervezett népegészségügyi szűréseket ugyanakkor, mint a mammográfiát, vagy az endoszkópos vizsgálatokat, továbbra is a kórházban végzik - mutatott rá.

Inczeffy István, a Kaposi Mór Oktató Kórház új főigazgatója ígéretet tett rá, hogy folytatódik az önkormányzat és a kórház egészségmegőrzés terén folytatott együttműködése, s arra biztatta az embereket, ne féljenek, vegyenek részt a szűrővizsgálatokon.

A Polgárok Házában szív- és érrendszeri szűrésre, testösszetétel mérésre, mozgásszervi állapotfelmérésre, légzőszervi betegségek szűrésére, és egyebek mellett bizonyos onkológiai szűrővizsgálatok elvégzésére is lehetőség van.