Autizmussal élők számára tettek használhatóvá fitneszparkokat Békéscsabán

  • mozdulj!
  • 2023.04.16
    10:02
  • MTI
Autizmussal élők számára tettek használhatóvá három kültéri fitneszparkot Békéscsabán.

Matricákon a megfelelő mozdulatsort megjelenítő ábrákat, rajzokat, infografikákat ragasztottak fel a három kültéri fitneszpark eszközeire.

Szántó Tamás, a békéscsabai Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint ez az első alkalom, hogy autizmus szempontból "akadálymentesítenek" kondiparkokat.

Bár mindenhol kiírják, hogyan kell használni a kondiparkok eszközeit, az autizmussal élőknek még az írott információk is csak kismértékben nyújtanak támogatást. Az autizmussal élők számára zavaró lehet, hogy általában több eszköz van egy fitneszparkban, többen is edzenek ott, és zavaróak lehetnek számukra a fény- és zajviszonyok is, így mire oda jutnak, hogy használnák az eszközt, kérdés, hogy eszükbe jut-e, hogyan kell - magyarázta Szántó Tamás.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester elmondta, az Aut-Pont alapítvány székhelyén van a közterületeken lévőkhöz hasonló kondipark, amelyet rendszeresen használnak az ottani fiatalok. Innen jött az igény, hogy a városban lévő kondiparkokat is igénybe vennék, a biztonságos használathoz azonban szükségük van némi segítségre - húzta alá.

Az akadálymentesítésre 270 ezer forint támogatást adott az önkormányzat az alapítványnak. Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba Egyesület) önkormányzati képviselő, az ifjúsági és sportbizottság elnöke szerint minimális ráfordítással óriási segítséget tudtak adni az autizmussal élők számára.