NNK: enyhébb az idei tavaszi pollenszezon a tavalyinál

Enyhébb az idei tavaszi pollenszezon a tavalyinál - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-nek szerdán küldött közleményében.

Hozzátették: februárban az éger és a mogyoró, márciusban a ciprus- és tiszafafélék, a nyár, a kőris, illetve a juhar pollenszemei uralták a légkört, mostanra ezeknek a növényeknek a pollenkoncentrációja fokozatosan csökken, ugyanakkor egyes napokon még elérhetik a tüneteket okozó szintet.

A pollenszezon jelen szakaszára jellemző, hogy nagyon sokféle allergén növény virágpora egyszerre található meg a levegőben - tették hozzá.

Az NNK tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban a hidegfrontok hatására a pollenterhelés elmaradt az előző évitől. Közepes és magas kategóriában mozog jelenleg a nyír és a platán pollenkoncentrációja, tüneteket okoz a fűz, a kőris, a gyertyán, a nyár és a juhar virágpora is - sorolták.

Hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján markáns felmelegedés nem várható a következő napokban, így változatlan maradhat a pollenhelyzet.

A következő hetekben azonban várható a tölgy virágzása, illetve a hónap vége felé már a pázsitfűfélék pollenszórása is elérheti a tüneteket okozó szintet.

Az NNK azt javasolja, hogy a nyírfa-allergiások magas pollenterhelés esetén kerüljék a nyírfával beültetett parkokat és utcaszakaszokat, és amennyiben ablakuk közelében ilyen fa található, lehetőség szerint másfelé nyíló ablakon át szellőztessenek, illetve gyakran töröljék le nedves ruhával a bútorokat és a mossák fel a padló felületére lerakódott port.

Közölték, azt ajánlják, hogy a barkát, a fűzfák finoman molyhos, ezüstös-szürke virágrügyekkel borított ágát ne tegyük vízbe, mert kinyílik és apró sárga színű porzók jelennek meg, a rügy szürke, finoman bolyhos felszínén és a barka ekkor kezdi szórni az erősen allergén virágport. Az NNK azt tanácsolja az allergiásoknak, virágzó barkát ne tartsanak a lakásban.