Tíz ok, amiért fogyassz rendszeresen spenótot

  • egészség
  • 2023.04.10
    10:58
  • wellandfit.hu
Ez a zöldség szinte felsorolhatatlan pozitív hatással van a szervezetre, így fogyasztását rendszeresen ajánljuk.

Ez a zöldség szinte felsorolhatatlan pozitív hatással van a szervezetre, így fogyasztását rendszeresen ajánljuk.

1. Erősíti az immunrendszert

Allergiaszezon idején különösen fontos az immunrendszer erősítése, amelyben szerepet játszik a spenótban gazdag étkezés is. A spenótban található A-vitamin ráadásul védi a szervezetet a különböző fertőzésektől is.

2. Alacsony a kalóriatartalma

Ha ízletes és színes ételre vágysz a fogyókúra alatt is, akkor se feledkezz el a spenótról. 100 gramm zöldség ugyanis csak 7 kalóriát tartalmaz, így bűntudat nélkül isteni ételeket készíthetsz belőle.

3. Csökkenti a vérnyomást

A spenót gazdag magnéziumban, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

4. Véd a rákos megbetegedésektől

A spenót tele van különböző flavonoidokkal, amelyek a súlyos betegségekkel is képesek felvenni a harcot. Ezek a fitotápanyagok közömbösítik a szabadgyökök károsító hatását.

5. Igazi multivitamin

Egy adag spenót a napi rost, A-, és K-vitamin szükségletünknek már 20%-át fedezi. Ráadásul gazdag magnéziumban, mangánban, fehérjében, kalciumban, káliumban, cinkben, szelénben, C- és E-vitaminban.

6. Javítja a látást

A sötétzöld levelek sok nélkülözhetetlen fitotápanyagot tartalmaznak, beleértve a luteint és a béta-karotint, ezáltal gondoskodva látásunk épségéről.

7. Szépíti a bőrt

A spenót magas A-vitamin tartalmának köszönhetően védi a bőrszövetet, így ha rendszeresen eszel spenótot, búcsút mondhatsz a tág pórusoknak, az aknénak és a ráncoknak is.

8. Védi a szívet

A spenótban rejlő folsav elengedhetetlen a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez.

9. Energiát ad

Azt hiszed, ami kalóriaszegény az nem képes energiát adni? Ez tévedés. A spenót nagyszerű vasforrás, amely ásványi anyag nélkülözhetetlen az oxigén termelődéséhez. Α-liponsav tartalma miatt segít az antioxidánsoknak kifejteni sejtregeneráló hatásukat. Ráadásul egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így megelőzi a nap során fellépő nassolási vágyat.

10. Gyulladáscsökkentő

A spenót bővelkedik neoxanthinban is. Ez az összetevője felveszi a harcot a szervezetben fellépő gyulladásokkal. Érdemes tehát beiktatni a spenótot az étrendedbe akkor is, ha megfáztál vagy épp fájnak az ízületeid.

Forrás: wellandfit.hu