Rekordot ért el négyszázhét egyszerre görkorcsolyázó a Vodafone Magyarország szervezésében

  • mozdulj!
  • 2023.04.07
    05:43
  • MTI
Rekordot ért el 407 egyszerre görkorcsolyázó a Vodafone Magyarország szervezésében a cég fővárosi székházának udvarán - közölte a társaság az MTI-vel.

A rekordot beléptető kapuval és ellenőrökkel, videofelvétellel rögzítették.

A társaság abból az alkalomból szervezte és érte el a rekordot, hogy a Vodafone görgethető adatkeret-szolgáltatást vezetett be. (A hivatalos Guinness-rekordot az indiai Shivganga Roller Skating Club állította fel 2017. május 31-én Karnatakában, amikor 371 ember görkorcsolyázott egyszerre.)

A közlemény szerint az első gördülő cipőt egy belga kézműves, Joseph Merlin készítette 1760-ban: fém kerekeket rögzített a cipőkre, amiken egy londoni bálon gurult keresztül a termen, miközben hegedűn játszott. A ma ismert görkorcsolyára hasonlító cipőt 1819-ben szabadalmaztatták Franciaországban, népszerű pedig akkor lett, amikor az 1970-es években az amerikai jégkorongosok felfedezték maguknak a szezonon kívüli edzésekre. Ez időben egybeesett a diszkókorszakkal, és hamarosan megnyitottak az első görkorcsolyás diszkók is.

A közlemény szerint a görkorcsolyázás Magyarországon is gyorsan elterjedt, ami nagyrészt a kor egyik legnagyobb showmanjének, Somorjai Károlynak (művésznevén Carlo Davinson) volt köszönhető, aki nyolckeréken gördülve táncolt a szórakozóhelyken. A nyolcvanas években már a frissen nyitott PECSA-ban is szerveztek görkorcsolyás rendezvényeket és itt rendezték meg 1986-ban az Első Országos Görkorcsolyás Diszkótáncversenyt is.

Az aranykor után, az utóbbi években, reneszánszát éli a sport, jórészt azért, mert a szabadban gyakorolható görkorcsolyázás egészségőrző módon erősíti a szívet, miközben kíméli az ízületeket- írták.