A spárga hat jótékony hatása

  • egészség
  • 2023.04.01
    12:36
  • wellandfit.hu
Hamarosan kezdődik a spárgaszezon! Dupla öröm ez neked is, ha az egészséges táplálkozás híve vagy, mert ez a zöldség nem csak ásványi anyagokkal, de rengeteg vitaminnal is feltölti a szervezeted a téli megpróbáltatások után.

1. Véd a rák ellen

A spárgát manapság főként értékes és magas tápanyagtartalma miatt kedvelik, nagyon gazdag K, C, A, E, B vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezeted számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. A különböző kutatások összefüggést találtak egyes rákos megbetegedések és a koszorúér-betegségek között, de a spárgában található vitaminok –vagyis a zöldség rendszeres fogyasztása – segít ezeket megelőzni. Elsősorban az emésztőrendszeri, a hasnyálmirigy, a tüdő- és az emlődaganatok ritkább előfordulását eredményezi. A napi E-vitamin-szükségletet egy adag spárga már biztosítja.

2. Erősíti a szívet

A spárgában található folsav bástyaként védi szívet és az érrendszert is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint napi 400 mg folsav bevitele évente akár 10 százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A folsav hiánya az egyik leggyakoribb vitaminhiány, általános rossz közérzetet, fáradékonyságot és koncentrálóképesség hiányát is okozhatja.

3. Javítja a látást

Számos más nyomelem és ásványi anyag is megtalálható benne, többek között magnézium, cink és vas. Jelentős mennyiségű A-provitamin (karotinok) és B-vitaminok is találhatók benne. Az előbbi védi a nyálkahártyát, a sejteket, és a látásra is pozitívan hat. Az utóbbiak közül a tiamin (B1-vitamin) az idegrendszer működésében fontos, a riboflavin (B2-vitamin) pedig az anyagcserében és a sejtek energiaellátásában.

4. Tisztítja a vesét

A spárga hatékony vízhajtó is, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén, valamint tisztítja a vesét és kiváló a vesekövek feloldásában is. Sőt, a véredet is tisztítja, ezáltal nem csak egészségesebb, de szebb bőrrel is fogsz rendelkezni.

5. Pattanások ellen

Ki gondolná, hogy még a szépséget is befolyásolja ez a zöld és fehér színben is kapható zöldség. Segíthet akár olyan bőrhibák kiküszöbölésében is, mint a pattanásosság vagy ekcémák, hiszen a nyersen fogyasztott spárga vagy spárgalé a vér lúgosítása révén jó hatással van ezekre a problémákra. Sőt, a riboflavinnak köszönhetően a körmöt és a hajat is erősíti.

6. Probiotikumok helyett

Az igazi adu ász, hogy a drága, gyógyszertári probiotikumok is helyettesíthetők vele, mivel a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását.

Foorás: wellandfit.hu