Korszerűsítik a zalaegerszegi járóbeteg-szakrendelést

Közel 284 millió forintos pályázati forrásból korszerűsítik a zalaegerszegi járóbeteg-szakrendelő épületbelsőjét a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban - mondta el csütörtökön sajtótájékoztatón az intézmény főigazgatója.

Gasztonyi Beáta arról számolt be, hogy a nemrég kezdődött, mintegy 400 millió forintból őszig megvalósuló külső energetikai korszerűsítés után elkezdődött az ötszintes, még az 1970-es években épült rendelőintézet belső felújítása is.

A projekt részeként fejlesztik a járóbeteg-szakellátáshoz szükséges költséghatékony gép-, műszer- és eszközállományt az elavult eszközök cseréjével, illetőleg új, korszerű eszközök beszerzésével, a képalkotó diagnosztika fejlesztésével, az orvosi és ápolási munkát észszerűsítő, egyszerűsítő korszerű eszközök beszerzésével - sorolta a főigazgató.

Hozzátette, hogy kicserélik a rendelőintézeti bútorokat, felújítják a rendelőket és a kezelőket, továbbá kicserélik a padozatot, a világítást és újrafestik a falakat. Az épület mindegyik szintjén teljesen megújulnak a tömbösített vizesblokkok, amelyeket az átalakítás eredményeként mozgáskorlátozottak is használni tudnak.

A várhatóan szeptemberre befejeződő modernizálás érinti a bőrgyógyászati járóbeteg-ellátást, a fizioterápiás helyiséget, az urológiai, az ortopédiai, a sebészeti, a belgyógyászat-gasztroenterológiai rendelőket, továbbá a fül-orr-gégészet audiológiai rendelőit és az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályhoz tartozó fájdalomambulanciát - ismertette Gasztonyi Beáta.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) azt mondta: a zalaegerszegi rendelőintézetet évente mintegy 70 ezer ember keresi fel. "Nemzetstratégiai cél", hogy az emberek ne betegedjenek meg, ha mégis, akkor pedig minél hamarabb meggyógyuljanak, ezért sem lehet akadály, ha kevés a pénzügyi forrás, az egészségügyi intézmények korszerűsítésére szükség van.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy vélekedett, hogy az idén 175 éve alapított zalaegerszegi kórháznak emlékezetes a születésnapja a most zajló fejlesztések és beruházások okán. Az együtt zajló külső és belső felújítás révén a 21. századhoz méltó körülmények várják majd ősztől a betegeket.