Az SZTE-vel együttműködve bővíti klinikai kutatóprogramját az MSD Pharma Hungary

A Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködve bővíti elsősorban a daganatos megbetegedések kezelésére irányuló klinikai kutatóprogramját az MSD Pharma Hungary Kft. - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint a gyógyszeripari cég magyarországi leányvállalata és az SZTE közös kutatás-fejlesztési tevékenysége a vizsgálatok gyorsabb elindítását és az innovatív terápiákhoz való korai hozzáférést is szolgálja.

Az MSD a magyarországi egyetemek közül elsőként az SZTE-vel megkötött stratégiai megállapodását bemutató közlemény idézi Rovó László rektort, aki kifejtette, az onkológiai terápiák manapság már igen összetettek, bonyolultak és időigényesek, ezért egyre nagyobb szakértelmet kívánnak meg minden résztvevőtől. Hazánkban a vezető halálokok közé tartoznak a daganatos megbetegedések. A terápiás területen óriási jelentőségük van a klinikai vizsgálatoknak, hiszen a betegek ezáltal olyan új, innovatív gyógykezeléshez juthatnak, amelyek a napi gyógyítási rutinban még nem jelentek meg.

Fendler Judit, az egyetem kancellárja közölte, a klinikai vizsgálatok szervezése és támogatása évek óta az SZTE prioritásai közé tartozik. Ezek a vizsgálatok amellett, hogy a betegek jóllétét szolgálják, jelentős bevételi forrást jelentenek az egyetemnek.

Az egyetemen a klinikai vizsgálatok első szakaszának elvégzésére is mód nyílik. Egy klinikai fázisban lévő készítmény első kipróbálása embereken rendkívül szigorú és pontosan szabályozott követelmények mentén, önkéntes résztvevőkkel történik kizárólag az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által akkreditált centrumokban, mint amilyen a szegedi is.

Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója tudatta, Szegeden jelenleg tizenkét a cég által indított vizsgálat folyik, és a magas szintű kooperációtól ennek a számnak a további emelkedését várják.

Az MSD Pharma Hungary Kft. Magyarország egyik legnagyobb klinikai kutatással rendelkező gyógyszeripari vállalataként több mint 800 alany bevonásával 300 helyszínen 78, etikai és hatósági normák mentén szigorúan szabályozott aktív kutatást folytat, melyekben a betegek saját akaratukból vesznek részt. A cég az SZTE részére nem csupán innovatív klinikai vizsgálati technológiákhoz biztosít elsőbbségi hozzáférést, de szakmai tanácsadással és képzésekkel is támogatja az intézmény kutatóit, orvosait.

Az MSD Magyarországon az egyik legnagyobb K+F beruházónak számít, évente 2-3 milliárd forintot fordít klinikai vizsgálatok támogatására, világszinten pedig éves bevételének több, mint negyedét kutatás-fejlesztésbe invesztálja - közölte az igazgató.

A New York-i tőzsdén jegyzett Merck & Co., Inc. az USA-n és Kanadán kívül MSD néven tevékenykedik. Az MSD Budaörsön működteti közép-kelet-európai disztribúciós központját. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a több mint 110 alkalmazottat foglalkoztató MSD Pharma Hungary Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben - a 2020-asnál 8,5 százalékkal több - 33,891 milliárd forint volt. Az árbevétel több mint 10 százaléka exportból származott. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 924 millió, 2021-ben 1,082 milliárd forint volt.