Külhoni tanintézmények bevonásával tartják meg idén a Magyar Parasport Napját

  • mozdulj!
  • 2023.02.15
    02:22
  • MTI
Hatodszor tartják meg jövő szerdán a Magyar Parasport Napját, idén először külhoni tanintézmények bevonásával. A rendezvénysorozat két nagykövete Krajnyák Zsuzsanna és Szatmári András vívó lesz.

A Zugligeti Általános Iskolában tartott szerdai sajtótájékoztatón Szatmári András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívó elmondta, nagy megtiszteltetésnek és szép feladatnak érzi a felkérést. Kiemelte, saját szemével látja, hogy a kerekesszékes vívók milyen hihetetlen alázattal készülnek minden egyes versenyükre, ezért is tekinti céljának, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a parasportot.

Bernyák Adrienn, az iskola igazgatója kiemelte, az intézményükben hangsúlyt fektetnek arra, hogy segítsék a fogyatékkal élők társadalmi befogadását. A testnevelési órákon ezért az ép tanulóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy kipróbálhassák a legnépszerűbb parasportokat, a kerekesszékes asztaliteniszt és kosárlabdát, az ülő röplabdát és csörgőlabdát.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere kiemelte, hogy a főváros XII. kerülete már több éve részt vesz az ép gyerekek érzékenyítésében. Elmesélt egy személyes történetet is arról, hogy a parasport versenyen nem feltétlenül a győzelem a fontos. Azt tapasztalta ugyanis, hogy a legnagyobb tapsot éppen az utolsóként célba érő versenyző kapta.

Toponári Gábor, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) ügyvezető igazgatója elmondta, egy felmérés szerint a fogyatékkal élő diákok 21 éves korukig együtt tanulnak az épekkel, így a prioritást arra helyezik, hogy az iskolák ép tanulóival is megismertessék a parasportjátékokat, ezért február 22-én már több mint 600 iskolában tartanak úgynevezett Lélekmozgató programokat. Egyúttal bejelentette, hogy a 15 éves szervezet újításként idén a határon túlra is kiterjeszti a Magyar Parasport Napjának rendezvényeit. Az eddigi visszajelzések alapján a Vajdaságból, Erdélyből és a felvidékről összesen tíz tanintézmény jelezte csatlakozását.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a FODISZ elnöke felidézte a kezdeteket, miszerint az Országgyűlés 2017 végén egyhangúlag határozott arról, hogy minden évben február 22. legyen a Magyar Parasport Napja. A dátum szimbolikus, hiszen 1970. február 22-én alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja. Az elnök ismertette, hogy a Magyar Parasport Napjának eseménysorozata most is az Olimpia Parkban kezdődik majd, ahol koszorúzással emlékeznek a már elhunyt paralimpiai bajnokokra és paralimpikonokra. Az MPN'23 másik eleme a szakmai program lesz, a Magyar Sport Házában nemzetközi konferenciát is terveznek CSR for parasport címmel.