Milyen testmozgást végezzünk terhesség alatt?

  • mozdulj!
  • 2023.01.04
    02:25
  • csalad.hu
Jár-e különleges kockázattal az intenzív sport abban a kilenc hónapban, amelyben szívünk alatt hordozzuk a magzatunkat? Egyáltalán edzhetünk-e a várandósság utolsó percéig? Tévhitek és tények, tippek és tanácsok.

Jóllehet sokan felmentik magukat az extra testmozgás alól a várandósság időszakában, azt azért jó tudni, hogy a mozgásszegény életmód egyetlen egészséges, áldott állapotban lévő anyának sem tesz jót. Amellett, hogy a sporttal a vérkeringés intenzívebbé válik, a méhünkben ringatózó magzatot is sok olyan inger éri, amelyek segítik a későbbi egészséges mozgás-, és ezzel együtt beszédfejlődését. Aki nem tartozik a veszélyeztetettek közé, annak – és természetesen kisbabájának – bizony melegen ajánlott a testmozgás, vallja Máthé Gabriella gyógytestnevelő tanár, volt válogatott súlyemelő, masszőr.

Figyeljük a testünk reakcióit!

– A sport többlet oxigént termel, ami csak jót tehet a babának, mamának egyaránt, ezen túl a cukorháztartás és a vérnyomás karbantartása szempontjából is fontos. Ennek ellenére úgy gondolom, bízhatunk az ösztöneinkben, figyeljük a testünk reakcióit, mert erőltetni semmit sem szabad. Erre csak a magam példáját hozhatom fel. Egykori élsportolóként lételemem a mozgás, mégis, amikor még nem is tudtam, hogy várandós vagyok, egyszerre azt vettem észre, hogy nem esik jól a futás. Kocogás közben úgy éreztem, mintha le akarnának szakadni a belső szerveim. Úszni sem vágytam azok alatt a hónapok alatt, egyszerűen azért, mert nem esett volna jól fürdőruhát húzni ebben az állapotomban, így maradt a gyaloglás. Minden nap öt kilométert tettem meg, és ez tökéletesen kielégítette a mozgásigényemet. Kondiban tartott, de nem erőltettem túl magam. Akinek hozzátartozik az életéhez a mozgás, érzi, mennyi aktivitásra van szüksége a várandósság idején, de így van ez azokkal is, akik normál hétköznapokban nem sportolnak rendszeresen – mondja az egykori élsportoló.

Azoknak, akikben a várandósság alatt ébred fel a vágy az extra aktivitásra, de nincs igazán tapasztalatuk a választási lehetőségek terén, Máthé Gabriella az intenzív gyaloglást ajánlja.

– Vannak, akik szívesen osztoznának hasonló állapotban lévő kismamákkal a mozgás örömeiben, számukra kiváló lehetőséget nyújtanak erre a különféle kismama tornák, jógaórák. Azoknak azonban, akik magányra vágynak sport közben és biztosra akarnak menni, azt ajánlom, ne az interneten kezdjenek el gyakorlatok után keresgélni. Gyalogolni, túrázni mindenki tud, a kismama ezt a biztonságos, de intenzív mozgásformát nyugodt szívvel választhatja, de fordulhat gyógytornászhoz is, aki az állapota figyelembevételével tud segíteni a különféle izmok és ízületek megdolgoztatásában. A lényeg, hogy a keringés időről időre felélénküljön és hogy az oxigénbevitel fellendüljön – magyarázza Máthé Gabriella, aki a várandósság utolsó percéig nem javasolja a mozgás teljes beszüntetését.

Mit szabad, és mit nem?

A sportról csak különleges esetekben kell teljes egészében lemondaniuk a kismamáknak. Ilyen például, ha veszélyeztetettek, vagy ha súlyos reggeli rosszullétekkel, hányással küzdenek, ha pecsételő vérzés kíséri a várandósságukat, ha elöl fekvő méhlepényt vagy terhességi magas vérnyomást állapított meg az orvos esetükben, vagy ha derék- és csípőízületi problémákkal küzdenek. De akkor is jobb az óvatosság, ha ikreket hord a leendő anyuka a szíve alatt, vagy ha korábban volt már vetélése, esetleg koraszülése.

A nőgyógyászok álláspontja általában az, hogy azt a sportot, amelyhez egyébként is szokva van a szervezetünk, nyugodt szívvel végezhetjük a várandósság kilenc hónapja alatt is. Ennek ellenére vannak olyan aktivitások, amelyek a kevésbé ajánlott kategóriába esnek. Ilyen a squash, a tenisz, a kézilabda, a kosárlabda, a síelés, a lovaglás, a súlyemelés, a küzdősportok, a görkorcsolyázás és a gördeszkázás. Még ha nagy gyakorlatunk is van ezekben a mozgásformákban, jó, ha figyelembe vesszük, hogy a várandósság hónapjai alatt a relaxin nevű terhességi hormonnak köszönhetően az ízületeink meglazulnak, növekvő pocakunk miatt pedig áthelyeződik a súlypontunk és megváltozik a mozgásérzékelésünk, valamint a koordinációnk is. Ezért jobban tesszük, ha nem vágunk bele elbizakodottan egy squash partiba a kilencedik hónapban.

Forrás: csalad.hu