Egyre többen veszik igénybe a kormány által támogatott méhnyakrák-szűréseket

Bár a kormányzat által támogatott ingyenes méhnyakrák-szűréseket egyre többen veszik igénybe, a figyelemfelhívás továbbra is kulcsfontosságú - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára vasárnap Szarvason.

Nagy-Vargha Zsófia egy a nőgyógyászati onkológiai világnap alkalmából tartott rendezvényen azt mondta: a kormány a megelőzés szándékával vezette be 2014-ben a HPV vírus elleni ingyenes védőoltást. Bár az átoltottság évről évre nő, vannak, akik nem merik beadatni a gyermekeiknek - tette hozzá.

A Mályvavirág Alapítvány által szervezett World GO Day 2022 Hungary - Mályvavirág Pontok stafétája elnevezésű, futófesztiválhoz kapcsolódó eseményen a helyettes államtitkár kiemelte, hogy az alapítvány eddig is sokat tett a védőoltáshoz kötődő tévhitek eloszlatásáért.

A nőgyógyászati onkológiai világnap fontos céljának nevezte, hogy felhívja a figyelmet arra: vannak olyan betegségek, amelyek kifejezetten nőket támadnak meg.

A legfontosabb mindig az első lépés, hogy "miután felismertük a problémát, merjünk beszélni róla és ez a rendezvény is erre bátorít mindenkit" - mondta.

Babák Mihály (Fidesz-KDNP), Szarvas polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: az egészség szükséges ahhoz, hogy biztonságban legyünk.

Nagy-Tóth Ildikó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke arról beszélt, az alapítvány és a Mályvavirág Pontok azért dolgoznak, hogy mindenki tudjon arról: a méhnyakrák megelőzhető.