Amerikai támogatással magyar fejlesztésű gyógyszert vizsgál az ELKH

Az amerikai Egészségügyi Kutatási Tanács is támogatja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóit a skizofrénia, a bipoláris betegség és a depresszió kezelésében alkalmazott magyar fejlesztésű gyógyszer, a cariprazine hatásmechanizmusának vizsgálatában.

Katona István, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) tudományos tanácsadója, az Indianai Egyetem professzora és Keserű György Miklós, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) kutatóprofesszora két évre szóló, 413 ezer dollár (mintegy 168 millió forint) összegű támogatást nyert az Egyesült Államok Egészségügyi Kutatási Tanácsának (National Institutes of Health, NIH) Kábítószerkutatási Intézetétől (National Institute on Drug Abuse, NIDA) a cariprazine hatásmechanizmusának vizsgálatára, valamint a kóros idegrendszeri folyamatokkal összefüggő molekuláris változások tanulmányozására szolgáló eszközök fejlesztését célzó módszertani és neurobiológiai kutatásokra - közölte az ELKH hétfőn az MTI-vel.

A cariprazine hatásmechanizmusának vizsgálata új utakat nyithat a pszichiátriai betegségek neurobiológiai alapjainak kutatásában - olvasható a közleményben.

Mint írták, a KOKI és a TTK kutatói által kidolgozott PharmacoSTORM eljárással nanométeres pontossággal lehet farmakológiai méréseket végezni receptorokon, ioncsatornákon és enzimeken. Katona István és Keserű György Miklós e technológia segítségével a közelmúltban a magyar fejlesztésű cariprazine működését kezdte vizsgálni. Első eredményeiket a Nature Communications folyóirat közölte 2021-ben.