Finom, fogyaszt, egészséges: cukkinire fel!

  • egészség
  • 2022.08.21
    11:41
  • wellandfit.hu
Kicsi vagy nagy, egyre megy: mindenképpen finom ételt készíthetsz ebből a semleges ízű, kalóriaszegény zöldségből, mely a tök, a sárgadinnye és az uborka rokona.

Miért is szeretjük?

Kalóriatartalma alacsony, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne. Mangánban, káliumban, foszforban, A – és B-vitaminban ugyanakkor igen gazdag, ezért igazán szívbarát.

A cukkini emellett igazán jó állagú zöldségünk és az egész növény ehető, héjastul, magostul, szőröstül-bőröstül (kivéve az óriás példányokat, melyek kemény héjúak és a magjuk sem zsenge).

Milyet vegyél?

Mindenképp a hibátlan, jó kemény húsú példányokat keresd. A déli népeknél a sárga fajtáját veszik elsősorban, mert az még gyengébb, mint a zöld. A legjobb, ha vásárlás előtt mindig végiggondolod, hogy mit is szeretnél készíteni belőle. Ha tölteni akarod, válaszd a nagyobb darabokat vagy a nagyjából egyforma méretűeket. Ugyanakkor, ha összefőződ valamivel, akkor a kisebbek a jobbak. Ínyencek a cukkini virágját is megeszik egy kis fűszeres palacsintatésztába forgatva és kisütve. A mexikóiak a levesükbe főzik, az olaszok pedig töltik, rántják, sőt rizottóba keverik.

A cukkinivel akkor is jól jársz, ha nem főzöd, csak épp megpárolod, ilyenkor kellemes állagú, kissé roppanós húspótlót kapsz. Ha főzeléknek lereszelve párolod, egy kis fokhagymával megbolondítva remek diétás köret, némi fűszerrel gazdagítva és botmixerrel összedarálva pedig isteni mártás készülhet belőle.

Mivel harmonizál a zöldfűszerekkel, így jól megy hozzá a kakukkfű, az oregánó, a bazsalikom és a rozmaring is. Ha pedig szereted a kicsit különlegesebb ízvilágot, próbáld ki egy kis szerecsendióval, frissen őrölt fekete borssal, vagy egy csipetnyi rózsaborsos sóval ízesítve.

Ha hiszed, ha nem, a cukkiniből még desszertet is készíthetsz, remek lazító, nedvesítő alapanyaga lehet a süteményeknek. Kreálhatsz belőle pitét vagy muffint.

Forrás: wellandfit.hu