Öt tulajdonság, ami miatt kedvenced lesz az egres

  • egészség
  • 2022.07.27
    10:47
  • wellandfit.hu
Köszméte, pöszméte, piszke, egres – ez mind ugyanaz a gyümölcs. A savanykás, apró gyümölcsnek több mint ötezer fajtáját ismerik, szerte a világon. Minden néven közismert, ám, hogy mennyire hasznos az emberi szervezet számára az sokszor feledésbe merül.

1. Őshonos fajta

Már a középkorban is termesztették, de elsősorban gyógynövényként használták. Franciaországtól kezdve egészen a Himalája hegységig őshonos, ez abból is ered, hogy az egres bokor nem igényel nagy odafigyelést. Több fajtája létezik hazánkban is, melyek alapvetően külsejükben térnek el: lehet zöld vagy pirosas, szőrös vagy csupasz. Az íze mindig savanykás, a termés zömét május végén, június első felében érdemes szüretelni.

2. Kevés kalória, sok vitamin

Kalóriatartalma elenyésző, ezért ha épp diétán vagy, akkor is bátran tedd a gyümölcsös tálkádba, a nap bármely szakaszában. Ami sok benne, az jó! Gazdag A-, B1- és C-vitaminban, káliumban, kalciumban, foszforban és niacinban, illetve a szervezet számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor is található benne.

3. Megoldás székrekedés ellen

Kutatók megállapították, hogy az egres pektintartalma azonos az almáéval, vagyis nagyon magas. A pektin a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a rendszeres fogyasztása meg is szünteti az emésztési gondokat.

4. Lázra és gyulladásra is megoldás

Fogyasztása kedvező hatással van a szívre, a májra és a vesére is. De a természetgyógyászat rendszeresen alkalmazza lázzal, gyulladással együtt járó betegségek ellen is. Az egresből készült szörpnek vagy teának igazán nyugtató, hűsítő hatása van.

5. Éretlenül is értékes

Talán meglepő, de az éretlen gyümölcs is jól fagyasztható. Az érett egres hűvös helyen – hűtőszekrényben – egy hétig is friss marad, de éretlen formában a téli időszakra is elrakható. Készülhet belőle lekvár és kompót. Ízesíti a joghurtokat, a gyümölcslevest, de a mártása húsok mellé is kiváló választás, ha egy vitaminban gazdag finomságra vágynál.

Forrás: wellandfit.hu

Legfrissebb