Átadták a békési kézilabda-munkacsarnokot

  • mozdulj!
  • 2022.07.27
    15:44
  • MTI
Szerdán hivatalosan is átadták a mintegy másfél év alatt elkészült békési kézilabda-munkacsarnokot, amely közel 1,1 milliárd forintos állami forrásból épült meg.

A békési lett a 17 közül a második munkacsarnok, amely elkészült, az elsőt Lentiben adták át - mondta a megnyitóünnepségen Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) tao-igazgatója.

Az 1700 négyzetméteres csarnokban 150 ülőhelyes nézőteret, konditermet, szertárt, öltözőket, irodákat és mosdókat is kialakítottak. A csarnok a Nemzeti Sportközpontok vagyonkezelésébe kerül, a beruházást a Beruházási Ügynökség bonyolította le, a kivitelezést a békéscsabai LBL Fővállalkozó és Szállítási Kft. végezte.

Az országos programban megvalósuló multifunkcionális létesítmények elsősorban a látványsportágak elősegítésére jönnek létre, elsőrendű funkciójuk a kézilabda szervezett oktatásának és helyi versenyeknek a kiszolgálása, egyúttal a mindennapi sportélet lehetőségeit is javítják a térségben. Békésen elsődlegesen a helyi amatőr és igazolt sportolók sportolási lehetőségeit javítja, emellett lehetőséget nyújt a környező településekről érkező sportszervezeteknek is.

Bardóczy Gábor felidézte, hogy 2016-ban dolgozták ki azt a létesítményfejlesztési programot, amely részeként elkészült már három versenyaréna, tao-pénzből megépült vagy megújult csaknem 180 létesítmény és épül 17 munkacsarnok.

Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta, a csarnok a közelben lévő egyik általános iskolát is segíti azzal, hogy helyet biztosít a mindennapos testnevelés számára. Ezt 2012-ben vezették be, "azóta 1,2 millió gyerek sportol minden nap" - közölte.

Hozzátette, 2010 óta a kormány megháromszorozta a szabadidősportra, és több mint duplájára emelte a diáksportra jutó támogatásokat. Ennek eredményeként több mint kétszeresére nőtt az igazolt sportolók száma, "akiknek nagy része gyermek".

Polgár Zoltán (Fidesz-KDNP), Békés fejlesztésekért és beruházásokért felelős alpolgármestere felidézte, hogy a város férfi kézilabdacsapatát 1958-ban alapították és egy év múlva már az NB I-ben játszott. 1993-ban adták át az első sportcsarnokot a városban, 2002-ben pedig megalakult az önkormányzati tulajdonú kézilabda kft.

Jelenleg 168 játékosuk van, 150-en utánpótlás korúak, 31 közülük óvodás; 120-an rendelkeznek igazolással. A békési az öt hazai klub egyike, amelynek minden utánpótláscsapata az NB I-ben szerepel - mondta.

Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester szavai szerint a csarnok avatása a város sport- és közösségi életében is hatalmas lépés.