Sokat fáj a fejed? Ennek a vitaminnak a hiánya is lehet a felelős

Bár sok minden okozhat fejfájást, vitaminhiány is állhat a háttérben: ebből lenne szükség többre.

A fejfájásnak számos különféle oka lehet, melyek közül az enyhébbek közé tartozik a vitaminhiány. Ezzel kapcsolatban gyakran emlegetik például a B-vitaminok csökkent bevitelét, egy új kutatás azonban most arra is rámutatott, a krónikus fejfájás kialakulásában a D-vitamin hiányának is kiemelt szerepe lehet, különösen a téli, napfényhiányos hónapokban.

A Scientific Records című folyóiratban publikált, friss finn kutatás eredményei szerint azoknál a kutatási résztvevőknél, akiknél alacsonyabb volt a D-vitamin mért szintje, sokkal gyakoribb volt, hogy hetente legalább egyszer fájt a fejük. Szintén gyakrabban szenvedtek krónikus fejfájástól azok, akiket október és május között vizsgáltak, ekkor ugyanis a napsütéses órák számának csökkenése miatt alacsonyabb az emberek D-vitamin-szintje Finnországban.

Ha te is gyakrabban küzdesz fejfájással a téli hónapokban, érdemes megfontolni a vitaminpótlás lehetőségét, persze a kivizsgálás szükségessége mellett. A D-vitamint ráadásul nemcsak ebből a szempontból fontos pótolni: nézd meg a képeket, és megtudod, miben segít még, valamint azt is, melyek a legjobb forrásai.

  • Az olajoshal-konzervek, valamint a tonhalkonzerv kiváló forrásai a D-vitaminnak, de más, zsírosabb húsú halakat is érdemes fogyasztani, például lazacot. Mindemellett a halolaj, például a tőkehalmájolaj is remek alternatíva.
  • A D-vitamint, mely többek között a szív- és csontbetegségek, a rák, a cukorbetegség, a depresszió és az elhízás megelőzésében, valamint az immunrendszer megerősítésében is szerepet játszik, kapszula, tabletta formájában is lehetséges pótolni. Ajánlott napi mennyisége ősztől tavaszig az aktuális magyar ajánlás szerint 2000 NE - ez bizonyos esetekben több és kevesebb is lehet, itt kikeresheted, rád mi vonatkozhat. Fontos megjegyezni, hogy mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, lehetséges túladagolni, túlzott bevitele pedig káros is lehet.
  • Az említett kutatók szerint nem mindegy az sem, a D-vitaminban gazdag táplálékokat miként fogyasztjuk, mivel ugyanis zsírban oldódó vitaminról van szó, fontos, hogy zsírokat is tartalmazzon az adott étkezés. Érdemes például alacsony zsírtartalmú joghurtot fogyasztani, de jó választást jelent az olívaolajos dresszing és az avokádó is kiegészítőként.
  • A tojás is fontos D-vitamin-forrás, különösképp a sárgája. Ha nem eszel tejtermékeket, húst és tojást sem, vagyis vegán táplálkozást követsz, elengedhetetlen, hogy jobban figyelj a D-vitamin pótlására.
  • Az állati eredetű táplálékok közül a máj is nagyobb mennyiségben szolgálhat D-vitaminnal.
  • A tejtermékek is tartalmaznak D-vitamint, legnagyobb mennyiségben a vaj, a tej és a sajt, de ezekből sokat kellene enni a napi ajánlott mennyiség eléréséhez.

Forrás: femina.hu