AM-államtitkár: nemzeti érdekünk a hazai gasztronómiai tradíció fennmaradása

Hitvallásunk az értékteremtés, ezt közvetítik a hazai termékek igényes megjelenésükkel, kiváló minőségükkel, a gasztronómiai hagyományok ápolásával és az egészséges táplálkozás lehetőségének megteremtésével - jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.-nél tett látogatásán, Mezőberényben.

Az Agrárminisztérium csütörtöki közleménye szerint az államtitkár elmondta: a magyar gasztronómiai tradíció fennmaradása nemzeti érdekünk. Ezeket a kincseket a jövő nemzedéke számára is meg kell őrizni, és át kell adni.

Erdős Norbert megjegyezte, az Agrárminisztérium az élelmiszeripari beavatkozások tervezésénél nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar élelmiszertermelők beruházások révén minél versenyképesebb termékekkel léphessenek a hazai és az exportpiacokra.

A tésztafogyasztás hazánk gasztrokultúrájában is meghatározó. A világban Olaszországban a legmagasabb az egy főre jutó száraztészta fogyasztás, Magyarország a 15. helyen van 7,1 kilogramm/fővel - mondta.

A koronavírus-járvány is rávilágított arra, hogy a hosszan eltartható, könnyen elkészíthető élelmiszerek iránt kimagasló a kereslet, de ettől függetlenül is optimisták a várakozások. A globális tésztapiaci növekedés tendenciáit tekintve 2019-2023 között 5,85 százalékos növekedés várható. A piaci hajtóerejét a foglalkoztatott népesség növekedése, a kényelmi ételek iránti igény és a fogyasztói életmód megváltoztatása adja - mutatott rá az államtitkár.

Erdős Norbert ismertette: a tésztafélék fogyasztása az elmúlt években enyhe emelkedésnek indult Magyarországon. A magyar fogyasztók a tészta belső terméktulajdonságai szempontjából a teljes kiőrlésű és tönkölylisztes, valamint a soktojásos tésztákat választják. A magyar fogyasztók részéről növekszik az igény az egészséges táplálkozásba illeszthető őrlemények mint a tönköly, az amaránt, a rizs, valamint a kukorica felhasználásával készült termékek iránt. Mind az otthoni körülmények között, mind a gasztronómiában fontos helye és szerepe van a tésztaféléknek és fogyasztásuknak.

A Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. legnépszerűbb, 8 tojásos tésztakategóriájából a házi jellegű eperlevél, tarhonya, lebbencs, valamint sodort csigatészta 2016 óta a Megyei Értéktárba felvett érték. Az idei évtől pedig a Família tészta termékek a Magyar Termék védjegy birtoklói - ismerteti közleményében a szaktárca.