Így csillapítsa a fogfájást!

  • életmód
  • 2017.05.05
    04:20
  • hazipatika.com
Ha megfájdul a foga, amilyen gyorsan csak lehet, keresse fel fogorvosát. Addig is átmeneti megoldásként segíthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és néhány házi praktika.

A kezelés kiválasztásánál az sem mindegy, mi okozza a fájdalmat. A fogfájást előidézheti fogszuvasodás, a fogíny megbetegedései, de fogcsikorgatás is.

Különböző okokra különböző kezelés

Ha afájdalommellett fogínyvérzés és rossz szájszag is jelentkezik, valószínűleg az ínyünkkel vannak problémák. Ez esetben a fogíny ecsetelése hatásosabb, mint a recept nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek. A lüktető, általában fogszuvasodás okozta fájdalmat enyhítheti, ha jeges borogatást helyez az arcára a fájdalom helyén. A gyógyteáknak fájdalomcsillapító hatása van, öblögessen zsálya- vagy kamillateával.

Fogfájás akkor is jelentkezhet, amikor az egyik fog éppen kibújni készül, legyen az tejfog, csontfog vagy bölcsességfog. Nagyobb gyerekek esetében hatásos megoldás, ha ráharap egy nedves gézlapba csomagolt almára, a hideg ugyanis csökkenti a gyulladást. (Ez a bölcsességfog növekedése esetén is jó praktika.)

A fogfájás mellett az ínyfájdalommal és az arc duzzanatával jár a szájüregi tályog. Ezt helyileg szintén borogatással kezelhetjük, de minél előbb keressünk fel vele orvost, mert kezeletlenül hagyva az érintett fog kieséséhez vezethet.

Gyógyszeres megoldások

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek segítségével átmenetileg megszabadulhatunk a kínzó fájdalomtól. Ezeknek hatóanyagai acetil-szalicilsav, diklofenak, flurbiprofen, ibuprofen, naproxen vagy paracetamol. Fogfájásra ezek közül általában ibuprofent szoktak ajánlani, de a többi hatóanyag is megfelel.

Gyermekek fogfájása esetén kisebb dózisban vagy kifejezetten nekik készült szereket (paracetamolos és ibuprofenes patikaszerekből van ilyen) ajánlanak. Terhesség alatt paracetamolt elvileg szabad szedni, de csakis a kezelőorvossal való egyeztetés után! Szoptatás alatt ibuprofen vagy paracetamol alkalmazható. 65 év feletti betegek esetén pedig az ibuprofen helyett paracetamolt szoktak javasolni, mivel előbbi esetén a gyomor- és bélrendszeri fekélyek, vérzések kockázata nagyobb.

Viszont ne feledjük el, hogy bármennyire próbálkozunk is a fájdalom csillapításával, véglegesen csak akkor fog elmúlni, ha szakemberre bízzuk magunkat. Minél tovább halogatjuk a fogorvos meglátogatását, annál valószínűbb, hogy a kezelés fájdalmas lesz, ezért győzzük le félelmeinket, és ragadjuk meg az első kínálkozó alkalmat a fogorvosi vizitre.

Forrás: hazipatika.com

Legfrissebb