Közeleg a cseresznyeérés ideje, együnk belőle minél többet! Mindegy, hogy lekvár, kompót, lé, pálinka, süteménybetét, gofrifeltét, vagy egyszerűen, nyersen fogyasztva – a cseresznye nemcsak remek ízű, hanem egészséges, zsírszegény és vitaminnal teli.
Kalória, tápanyagok
Kalória szinte nincs a cseresznyében: 100 gramm meggy kalóriatartalma pl. 22 kcal, a cseresznyéé 52 kcal. A cseresznye nem utóérő, ezért éretten szedik, és célszerű hamar elfogyasztani. Két-három napig tartható hűtőszekrényben, utána megbarnul és élvezhetetlenné válik. Evés előtt óvatosan mossuk meg egy edényben, mivel vékony héja erős vízsugár alatt hamar felszakad.
A cseresznye héja alatt sok egészséges anyag rejtőzik. Különösen az alábbiak értékesek:
- B-vitamin
- C-vitamin
- folsav
- vas
- kálium
- kalcium
- magnézium
A fentieken kívül, mint minden gyümölcsben, másodlagos növényi anyagok is találhatók a cseresznyében, melyek az immunrendszert erősítik. Aki akar, nyugodtan ihat vizet a cseresznyefogyasztás után. Legfeljebb annak fáj a hasa, aki túl sok cseresznyét evett, ugyanis mint minden gyümölcs, ez is puffadást okozhat nagy mennyiségben.
Mint minden csonthéjas gyümölcsnek, a cseresznyének is kemény, rózsaszínű magja van, amit egyszerűen ki kell köpni, vagy el kell távolítani. Vannak alaptalan előítéletek, miszerint a magot nem szabad lenyelni, mivel az a bél egyik kiöblösödésében megmaradhat. A cseresznyemag szétharapása csak a fogunkra nézve veszélyes...
Miért egészséges a cseresznye?
- Megelőzi a rákos betegségek kialakulását – antioxidáns- és hatóanyag-tartalmának köszönhetően méregteleníti a szervezetet, ezáltal segít a sejtek egészségének a megőrzésében, és megelőzi a sejtmutációk kialakulását.
- Természetes fájdalomcsillapító – kiváló orvosság a fájdalomra, főként az izom- és csontfájdalmakra. Ezért kimondottan ajánlott azoknak, akik huzamosabb ideig nehéz fizikai munkát végeznek, sportolnak vagy ellenkezőleg, ülőmunkát végeznek és ezáltal lesz fájdalmuk.
- Csökkenti a koleszterinszintet – a vérben lévő koleszterin visszatartása által csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, valamint a szívinfarktusok és agyvérzések esélyét. Érési ideje alatt naponta fogyasztva segít megelőzni a meleg időszakra jellemző betegségek fellépését.
- Elűzi a fáradtságot – pozitív hatással van az alvásra, így javítja az álmatlanságot, és segít a pihenésben. Azoknak is ajánlott, akik rémálmokra, nyugtalan éjszakákra panaszkodnak. A cseresznye ugyanis javít az alvás minőségén is.
- Májbarát – a májbántalmak orvoslásában is kiváló a cseresznye, amennyiben üres gyomorra naponta két csésze gyümölcsöt elfogyasztunk. Többet nem ajánlanak a szakemberek, jelentős cukortartalma által ugyanis megnövelheti a vércukorszintet, ezáltal pedig súlygyarapodáshoz vezethet.
- Vesetisztító – a cseresznyeszárakból készített tea mindennapos fogyasztása kitisztítja a veséket a kőtől és homoktól, továbbá a betegségektől is megvédi azokat. 250 milliliter vízbe egy teáskanál aprított cseresznyeszárat kell megfőzni, a készítményt végül mézzel is lehet fogyasztani.
- Növeli az élettartamot – antioxidáns-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően a testünk sejtjeit egészségesnek tartja, így azok élettartama meghosszabbodik és tovább őrizhetik meg alapvető funkcióikat.
- Megelőzi a dehidratációt – a cseresznyéből készített ital megfelelően hidratálja a szervezetet, és biztosítja számára a kellő mennyiségű tápanyagértéket még a legmelegebb napokon is, azok esetében is, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn. Két csészényi gyümölcs vagy 250 milliliter cseresznyelé elegendő a kiszáradás ellen, ha naponta fogyasztjuk.
- Gyulladáscsökkentő hatású – krónikus betegségekben, bőrallergia esetén vagy pattanások ellen is kiváló a cseresznye fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, a cseresznye megnyugtatja az irritált területet, és rendbe hozza azt.
- Fehéríti a fogakat – az eperhez és almához hasonlóan, a cseresznye is fehéríti a fogakat. Ennek érdekében ajánlott nyersen fogyasztani, és nem ital vagy befőtt formájában, étkezések után.