Angliában és Indiában meg is őrlik, lisztet készítenek belőle, majd ebben a formában hasznosítják a lencsét. Hazánkban rendszerint levest, esetleg főzeléket készítenek belőle, de kezd egyre nagyobb teret hódítani a lencsesaláta is. Lássuk, miért lenne érdemes sokkal gyakrabban fogyasztania a családoknak a lencsét.
Mi van a lencsében?
A lencsében nem kevés A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található. A tápláló hüvelyesben rejlő nagy mennyiségű fehérje (kb. 28%) könnyen emészthető a szervezet számára, 10 dkg lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban. De meg kell említenünk jelentős rosttartalmát (100 g-ból 3-4 g) is, ami akkor a legnagyobb, ha nincs lehéjazva.
Elég nagy a kalória tartalma: 100 grammban 340-350 kcal (1430-1480 kJ) van. (A vörös lencsében valamivel kevesebb, mint a barnában.)
Hasonlóan magas a szénhidráttartalma is - 10 dkg lencsére 53-60 gramm CH esik. Ez ugyan nem kevés, de mivel a glikémiás indexe alacsony, így lassan szívódik fel belőle a szénhidrát, tehát bátran fogyaszthatják a cukorbetegek is, illetve a fogyókúrába is jól beilleszthető.
A lencse 12 jótékony hatása
- javítja a májfunkciót
- jót tesz a szemnek
- nyugtat
- magas folsav tartalma miatt terhesség esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása - a magzat fejlődését támogatja
- jó hatással van az anyagcserére, szuper étel székrekedésre
- segít stabilizálni a vérnyomást
- csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát
- segíti a vércukorértékek kordában tartását
- a változókor tüneteit csökkenti
- fokozza a férfiak termékenységét
- segíti a hajnövekedést
- támogatja a sebgyógyulást
Hány éves kortól kaphat lencsét a baba?
A 8 hónapos kortól már készíthetünk lencséből bébiételt a kicsinek. De a mennyiséggel csak óvatosan! Érdemes az első főzőlevet leönteni, s majd csak a 2. levet fűszerezni, hogy a gyötrő hasfájást elkerüljük. Készíthetünk vörös lencsét is a kicsiknek - ehhez itt egy zöldségpüré bébiétel recept.
Főzési tippek a lencséhez
- minél régebbi a lencse, annál tovább kell főzni
- ne keverjünk több fajta lencsét, mert előfordulhat, hogy más-más a főzési idejük
- a főzés előtt mindenképp mossuk meg jól és szedjük ki a kavicsokat (amik gyakran előfordulnak a lencsében)
- ha 1/2 órával főzés előtt beáztatjuk, gyorsabban megpuhul, de nyugodtan főzhetjük áztatás nélkül is
- ha el akarjuk kerülni a puffadást, öntsük le róla az első főzővizet (várjuk meg míg felforr, és ekkor öntsük le a vizét)
- ne sózzuk, ecetezzük főzés közben a lencsét, mert így tovább kell majd főzni (hagyjuk meg ezeket az ízesítéseket a művelet végére)
- barna lencséből érdemes levest és főzeléket készíteni, zöldből salátát szoktak és levest, főzeléket, a vörös lencséből pedig krémes levest
- a vörös lencsét nem kell olyan sokáig főzni, mint a barnát - kb. 20 perccel kevesebb a főzési ideje, akár 15 perc alatt is megfő
Forrás: babaszoba.hu